LP - Juventus srušio Šahtar, ispao europski prvak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Doznali smo i posljednja tri putnika u osminu finala nogometne Lige prvaka - to su Juventus, Celtic i Galatasaray, dok se aktualni europski prvak Chelsea oprostio od obrane naslova. "Bluesi" su tako postali prvi klub u povijesti elitnog nogometnog natjecanja Starog kontinenta koji je nakon osvojenog naslova u idućoj sezoni ispao već u skupini.

Najviše pažnje izazvala je utakmica u Donjecku, gdje je Juventus pobijedio Šahtar 1:0 autogolom Kuchera u 56. minuti i osvojio prvo mjesto u skupini. Šahtar usprkos porazu ide dalje, no Ukrajinci su propustili veliku priliku osvojiti prvu poziciju, a za to im je trebao tek bod. Darijo Srna je odigrao svih 90 minuta za Šahtar, dok je Eduardo da Silva zamijenjen u poluvremenu.

Ovakvim raspletom najviše je izgubio Chelsea, kojem je za prolaz trebala pobjeda Šahtara. Chelsea je na Stamford Bridgeu deklasirao Nordsjelland 6:1 i čekao dobre vijesti iz Ukrajine, no one nisu stigle. Strijelci za "Bluese" bili su Luiz (39-11m), Torres (45, 56), Cahil (52), Mata (63) i Oscar (71), a za goste John (46). U prvom poluvremenu nizozemski sudac Bas Nijhuis je dosudio čak tri kaznena udarca, no prva dva nisu realizirana. Kod rezultata 0:0 u 32. minuti je promašio danski veznjak Stokholm, a tri minute kasnije i veznjak Chelsea Hazard. Uspješan je bio tek David Luiz u 39. minuti. U redovima danskog prvaka utakmicu je započeo Ivan Runje, no zbog ozljede je izašao iz igre u 9. minuti, dok je Mario Tičinović ušao u 65. minuti.

Bayern je u dvoboju F skupine u Münchenu pobijedio BATE Borisov 4:1 i osigurao prvo mjesto u skupini. Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić nije nastupio za bavarski sastav. Golove za Bayern postigli su Gomez (22), Muller (54), Shaqiri (66) i Alaba (84), a za BATE Filipenko (89). U drugom susretu Valencia je na gostovanju pobijedila Lille 1:0 golom Jonasa (36-11m). Dalje ide i Valencia, dok BATE seli u Europsku ligu.

U skupini G Barcelona je i prije zadnjeg kola osigurala "jedinicu" pa je Tito Vilanova protiv Benfice odmarao šestoricu prvotimaca (Iniesta, Xavi, Mascherano, Pedro, Fabregas, Alba), ali ne i Lionela Messija koji je lovio rekord Gerda Müllera. Messi nije uspio jer je utakmica završila bez golova, što Portugalcima nije bilo dovoljno za prolaz jer je Celtica u dramatičnom dvoboju pobijedio Spartak 2:1 i izborio prolaz dalje. Golove za škotskog prvaka postigli su Hooper (21) i Commons (82-11m), dok je strijelac za goste bio Ari (39).

U skupini H Cluj je na Old Traffordu pobijedio Manchester United 1:0, no ipak je ispao, jer je Galatasaray kao gost pobijedio Bragu 2:1. United je osigurao prvo mjesto u skupini i prije ovog kola pa je Alex Ferguson izveo "šaren" sastav jer ga u nedjelju očekuje veliki gradski derbi protiv Manchester Cityja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter