LP: Atletico protutnjao Stamford Bridgeom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nogometaši madridskog Atletica izborili su nastup u finalu Lige prvaka zahvaljujući 3:1 (1:1) pobjedi na gostovanju protiv Chelseaja u uzvratnom dvoboju polufinala što mu je uz 0:0 iz prvog dvoboja igranog prije osam dana u Madridu bilo dovoljno za osiguranje sraza protiv gradskog rivala Reala 24. svibnja na stadionu Luz u Lisabonu.

Chelsea je poveo golom bivšeg igrača Atletica Fernanda Torresa (36), no do odmora je Adrian Lopez (44) poravnao na 1:1, da bi u nastavku Diego Costa (60-11m) i Arda Turan (72) pogodili za veliku pobjedu Atletica.

Atletico je ovom pobjedom osigurao prvi dvoboj klubova iz istog grada u finalu u povijesti Kupa ili Lige prvaka.

Uzvratni polufinalni susret između Chelseaja i Atletica ponudio je mnogo bolji nogomet od prvog dvoboja. Oba sastava na travnjak su izašla s više želje za napadanjem suparničkih vrata.

Prvi je pogodak mogao pasti već u 4. minuti, Koke je ubacio loptu s lijevog krila, a ona je odsjela na gredi od koje se nezgodno odbila od Ivanovića i umalo završila u mreži.

Aktivna igra Chelseaju isplatila se u 36. minuti, Willian je na desnom krilu uspio prevariti dva braniča Atletica, loptu je potom preuzeo Azpilicueta koji se sjurio u kazneni prostor i poslao prizemnu povratnu loptu na koju je natrčao Torres. Njegov je udarac na putu prema mreži skrenuo jedan od braniča Atletica i učinio ga nedohvatnim za svog vratara Courtoisa.

Ipak, domaći nisu uspjeli zadržati prednost do odmora, u 44. minuti Tiago se iz izgledne situacije za udarac sa 20-ak metara od suparničkih vratiju odlučio za ubacivanje na desnu vratnicu gdje se ubacio branič Juanfran i spretno prebacio loptu do usamljenog Adriana Lopeza koji je sa pet metara pogodio mrežu nemoćnog Schwarzera.

Na samom početku nastavka gosti iz Madrida mogli su do vodstva, nakon što su dva braniča Chelseaja promašila loptu u 48. minuti, ona je stigla do Turana, ali udarac Turčina s pet metara iskosa sjajnim je refleksom zaustavio Schwarzer.

Chelsea je uzvratio u 53. minuti, Willian je ubacio s desne strane, u skoku je najviši bio Terry, ali sjajnom se intervencijom istaknuo Courtois.

Trener Chelseaja Jose Mourinho u 54. je minuti uveo novog napadača, Eto'o je zamijenio Colea, ali kamerunski veteran samo pet minuta potom pretvorio se u tragičara. U jednoj gužvi u domaćem kaznenom prostoru Eto'o je neoprezno startao na Diega Costu i talijanski sudac Rizzoli pokazao je na bijelu točku za goste. Nakon više od minute namještanja lopte, Diego Costa uspješno je izveo najstrožu kaznu zakucavši loptu pod gredu.

Priliku za brzi povratak u utakmicu Chelsea je imao u 64. minuti, nakon još jednog dobrog ubacivanja Williana David Luiz je pogodio vratnicu.

Sve nade Chelseaja u preokret uništio je Turan u 72. minuti. Juanfran je probio desni bok, ubacio za Turana čiji je udarac glavom zaustavila greda, no lopta se potom odbila točno na nogu Turčina koji je iz drugog pokušaja uspio zatresti mrežu.

Nakon trećeg gola gostiju, i igračima Chelseaja postalo je jasno kako ne mogu do preokreta, pa su do kraja susreta oba sastava tek čekala da istekne vrijeme.

Real je u utorak kao gost svladao branitelja naslova, Bayern iz Muenchena s 4:0, te se tako s ukupnih 5-: plasirao u finale.

Real je dosad osvojio devet naslova prvaka Europe, po čemu je rekorder, ali posljednjeg prije čak 12 godina (2002). Atletico nikada nije bio prvak Europe, dosada je samo jednom nastupio u finalu i to davne 1974. godine.

CHELSEA: Schwarzer - Ivanović, Cahill, Terry, Cole (Eto'o, 54) - David Luiz, Ramires; Willian (Schuerrle, 77), Hazard, Azpilicueta - Torres (Ba, 67)

ATLETICO: Courtois - Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis - Koke, Tiago, Suarez, Turan (Rodriguez, 83) - Diego Costa (Sosa, 77), Adrian Lopez (Raul Garcia, 66)

SUDAC: Rizzoli (Italija)

STADION: Stamford Bridge

GLEDATELJA: 42.000

STRIJELCI: 1:0 Torres (36), 1:1 Adrian Lopez (44), 1:2 Diego Costa (60-11m), 1:3 Turan (72) (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter