Lovro Artuković: Ovo sam napravio za Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Ovo sam napravio za Pulu. Ovo još nitko nije vidio jer sam ove crteže završio prije dva dana. U Puli sam nakon dugo vremena, a u ovom sam se gradu uvijek jako dobro osjećao, kazao je preksinoć u Galeriji Poola ponajveći hrvatski suvremeni slikar Lovro Artuković prilikom otvaranja svoje prve samostalne izložbe u Puli.

Nakon što se u petak u podne u istom galerijskom prostoru detaljnije predstavio za zanimljivog "Artist Talk" razgovora sa svojim kolegama slikarima, voditeljima galerije Robertom Paulettom i Bojanom Šumonjom, uvečer se ovaj miljenik kritike i galerista, međunarodno priznati figurativni slikar sa stalnom berlinskom adresom predstavio serijom crteža ugljenom pod nazivom "8 studija za jednu sliku (Dijana i Akteon?)". Tim se svježim radovima referirao na antičku priču o božici Dijani koja je lovca Akteona, kažnjavajući ga jer ju je za kupanja vidio golom, pretvorila u jelena kojega su zatim rastrgli vlastiti psi. Izložba je otvorena do 30. svibnja.

Slikar i grafičar Lovro Artuković (1959.) predavao je do 2003. na likovnoj akademiji u Zagrebu, potom se preselio u Berlin gdje i sada živi kao profesionalni slobodni umjetnik. Njegovo slikarstvo bazira se na intimi i istražuje figuraciju koristeći ikonografiju urbane civilizacije. Poznat je i kao autor koji tijekom rada intenzivno komunicira s modelima.

Njegovi radovi čine dio mnogih galerijskih, muzejskih i privatnih zbirki diljem svijeta, kao što su, primjerice, Neda Young New York, Fillip Trade Collection Zagreb i Essl Muzej Suvremene umjetnosti u Beču.

Široj je javnosti Artuković postao poznat nakon što mu je 2002. u Španjolskoj ukradeno 26 vrijednih slika koje se do danas nalaze na Interpolovoj listi, kao i po poznatoj slici gigantskih dimenzija (pet puta tri metra), čiji je puni naziv "Potpisivanje deklaracije o pridruživanju Zapadne Hercegovine i Popova polja Republici Hrvatskoj (Tko je naručio pivo?)", a o kojoj je Igor Mirković snimio film "L.A. nedovršeno". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter