Lovrinović: Milanović i Karamarko ne mogu biti mandatari

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mostov pregovarač Ivan Lovrinović izjavio je nakon sastanka s predstavnicima SDP-a kako Most nezavisnih lista ostaje pri zahtjevu za provođenjem najvažnijih reformi koje je isticao u izbornoj kampanji, a kao važan uvjet naveo je i to da mandatar za sastavljanje nove Vlade ne bude ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović ni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

- Naš je stav da ni gospodin Milanović ni gospodin Karamarko ne bi trebali ni mogli biti mandatari za sastavljanje nove vlade, jer smatramo da je za novi smjer Hrvatske, za čitav ovaj sklop reforma i promjena važan novi čovjek.

On ne samo da je simbol novog smjera, nego jednostavno javnost time dobiva novu snažnu poruku i mislimo da bi to doprinijelo homogenizaciji hrvatskog biračkog tijela, stvaranju jedne nove atmosfere u hrvatskom društvu, ne želeći pritom podcjenjivati niti dovoditi u pitanje njihov dignitet, rekao je Lovrinović.

Grčić i Dončić na sastanku s Mostom
Pregovarači SDP-a Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić došli su poslijepodne na sastanak u prostorije Mosta nezavisnih lista u Zagrebu.

"Idemo razgovarati oko formiranja saborske većine i Vlade", rekao je Grčić novinarima u Smičiklasovoj ulici.

Na pitanje dolaze li u Most s novim prijedlozima, odgovorio je kako je SDP imao svoje prijedloge i testirao ih na izborima.

- Sad idemo dalje razgovarati o drugim opcijama. Ovo je vrijeme pregovora i razgovora i nadam se da će se to uspješno završiti. Ono što je važno, Hrvatska je stabilna, tehnička Vlada radi svoj posao, nema panike, ništa nije dramatično, poručio je Grčić.

Prije SDP-ovih, u stranačke su prostorije došli Mostovi pregovarači. Ljubica Ambrušec kazala je kako se "nada da će biti nekih rješenja i odluka o sastavljanju Vlade i Sabora, da krenemo raditi kako bi ovaj narod mogao normalno živjeti".

Zamoljena da komentira odluku SDP-ovih koalicijskih partnera koji ne žele u koaliciju s HDZ-om, Ambrušec je odgovorila, "ako su to konačne odluke, znaju što takve odluke u konačnici znače".

Na pitanje znači li to da bi Most u tom slučaju okrenuo leđa SDP-u, odgovorila je kako ne može ništa reći dok ne čuje stavove koji će se iznijeti na sastanku.

Ivan Lovrinović također kaže kako o odustajanju SDP-ovih koalicijskih partnera zna samo iz medija.

- Danas u razgovorima ćemo doznati je li to tako, rekao je.

Ako prijedlog Mosta prihvati samo jedna strana, idemo s njom

Predsjednik Mosta Božo Petrov, nakon popodnevnog sastanka s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u Šibeniku, pozvao je obje koalicije da prihvate prijedlog Mosta, a ako ga prihvati samo jedna strana, kako je rekao, s njom nastavljaju raditi nadajući se da će i druga strana prihvatiti tripartitnu koaliciju 

Sljedećeg tjedna trebali bi završiti pregovori Mosta s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste, najavili su nakon dvosatnog sastanka u Šibeniku Petrov i Karamarko. 

Petrov je rekao kako će pričekati ponedjeljak budući da su takav rok dali na sastanku u hotelu "Esplanade" te da će nakon toga vidjeti kakve su odluke donijeli HDZ i SDP. "Ona strana koja u ponedjeljak da svoj pristanak za suradnju prema uvjetima koje je Most stavio ispred njih dobit će potporu grupacije", istaknuo je Petrov, dodajući kako se nada da će obje strane prihvatiti prijedloge te da će se stvoriti uvjeti za sastavljanje tripartitne vlade.

Karamarko je rekao da izrazili neke dvojbe i skepsu, ali, istaknuo je, bitno je razgovarati. "Bit ćemo jedinstveni za razliku od ove druge koalicije koja se raspada", ocijenio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nakon sastanka.

"Naš uvjet jest nestranački kandidat i reformska Vlada. Očekujemo jasan odgovor u ponedjeljak. Dali smo realan rok", rekao je Petrov. Potvrdio je da obje koalicije imaju određene dvojbe koje moraju raspraviti na svojim stranačkim tijelima. Podupro je inicijativu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da na Pantovčak pozove čelnike obiju koalicija - Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića i s njima obavi dodatni razgovor. "Ne znam na koji je način predsjednica pozvala SDP i HDZ, no bez obzira na to, pozitivan je pomak da su jedna i druga velika stranka pozvane", izjavio je Petrov nakon sastanka.

Poručio je strankama koje su odbile suradnju s Mostom da još jedanput razmisle te da se konzultiraju sa svojim partnerima. Smatra da je ideja o zajedničkoj Vladi, ma koliko nekima zvučala naivno, jedino rješenje za stanje u kojem je Hrvatska. 

Tomislav Karamarko istaknuo je kako danas nije bilo riječi o mandataru, nego samo o cjelovitom programu. Predsjednik HDZ-a je istaknuo kako je stranka iznimno fleksibilna u pregovorima.

"Imena nismo spominjali jer mi to djeluje trgovački, bitno je odrediti sustav koji će prvo rezultirati saborskom većinom. Najvažnije je osigurati saborsku većinu te nastaviti normalan parlamentarni život", rekao je Karamarko. Dodao je kako predsjednica Republike radi sve da bi se izašlo iz krize te da će HDZ doći na sastanak sa SDP-om. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter