Lovrić Merzel očitovala se na optužbe USKOK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel oko 18.20 sati izvedena je iz sjedišta USKOK-a gdje se poslijepodne očitovala na optužbe zbog kojih je tijekom noći uhićena u Sisku.

Iako njezin odvjetnik Berislav Živković zbog opsežnosti predmeta nije želio odgovoriti novinarima za što se konkretno sumnjiči njegova klijentica, neizravno je potvrdio da je među pet točaka za koje se ona tereti i sumnja da je preplatila zgradu županijskog Zavoda za hitnu pomoć.

Upitan povezuje li se njegova klijentica s preplaćivanjem zgrade županijskog Zavoda i prodajom Cesta Sisak po višestruko nižoj cijeni, odvjetnik je rekao "sa svim se povezuje, ne povezuje se s Marsovcima".

"Teško je odgovoriti na pitanja jer su vrlo opsežne točke", kazao je odvjetnik. Dodao je da se svakom točkom njegovoj klijentici na teret stavlja određeni novčani iznos. Novinarima je izjavio da je njegova klijentica iznijela obranu i odgovarala na pitanja istražitelja.

Nakon ispitivanja u USKOK-u, u kojem je provela oko sat i pol, Lovrić Merzel je u neoznačenom vozilu odvedena u pritvor, a sutra će biti privedena pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Odvjetnik je rekao da još nije vidio spis pa mu je vrlo teško ocjenjivati kojom se dokumentacijom raspolaže i koji su dokazi protiv njegove klijentice.

Prije no što je sisačko-moslavačka županica odvedena, u sjedište USKOK-a civilnim automobilom dovedena su još dvojica suosumnjičenika, a među njima je navodno Bernard Popec koji je Županiji prodao prostor za Zavod za hitnu pomoć.

Podsjetimo, službenici PNUSKOK-a su u srijedu ujutro iz obiteljske kuće u sisačkoj Ulici Drage Radovića izveli uhićenu sisačko-moslavačku županicu Marinu Lovrić Merzel nakon što su čak šest sati, u nazočnosti svjedoka, pretraživali kuću iz koje su ponijeli i nekoliko kutija dokumenata.

Pretrazi i uhićenju bio je nazočan i sisački odvjetnik Dragan Crnković. USKOK već mjesec dana provodi detaljnu istragu protiv županice Lovrić Merzel na temelju podnesene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke. Iz kaznene prijeve proizlazi osnovana sumnja da je županica u vrijeme svoja tri mandata počinila više kaznenih djela, kojima je oštetila Županiju.

Iako su prve informacije govorile kako je vozilom PNUSKOK-a sinoć uhićena sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel noćas odvezena u Zagreb, ona je ipak noć provela u pritvorskoj jedinici sisačke policije, a jutros je bila nazočna kod pretresa svog ureda i još nekih prostorija.

SDP-ova županica našla se pod povećalom javnosti nakon što je 2. veljače u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" bivša šefica njezina kabineta Jasmina Jovev ustvrdila da je po nalogu županice dvije godine sudjelovala u raznim nezakonitostima, od izmišljanja radnih mjesta i nezakonite isplate novca do izdavanja lažnih računa i krivotvorenja dokumentacije.

USKOK i Državno odvjetništvo u Sisku objavili su istog dana da provode izvide vezano za izjavu Jasmine Jovev, a istragu protiv nje i bivšeg voditelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića USKOK je pokrenuo 3. ožujka tereteći je da je oštetila županijski proračun za najmanje 182.000 kuna.

Lovrić Merzel je prema USKOK-ovim sumnjama od početka 2009. do kraja 2013. u više navrata u ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma u Sisku organizirala privatne proslave svojih rođendana i rođendana članova svoje obitelji kao i druge privatne domjenke, a troškove je po njenom nalogu platila Županija.

Osim toga, osumnjičena je i da je u tom objektu održavala sastanke s dijelom članova Županijske skupštine, pri čemu je troškove hrane i pića po njezinu nalogu plaćala Županija.

SDP-ovci suzdržano o Lovrić Merzel

SDP-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru jutros su vrlo suzdržano reagirali na informaciju o uhićenju sisačko-moslavačke županice, SDP-ove Marine Lovrić Merzel, izbjegavajući izravne komentare.

- Premalo znam da bih komentirala, rekla je Vesna Fabijančić Križanić.

Uhićenje Lovrić Merzel nije željela komentirati ni Ingrid Antičević Marinović. "Ne bih to komentirala, od jutra sam u Saboru i ne znam detalje", rekla je Hini nakon sjednice saborskog Odbora za zakonodavstvo.

- Ma ne mogu ništa komentirati, uzvratio je novinarima Davor Bernardić. Šime Lučin vjeruje da će se SDP danas službeno očitovati o Merzel Lovrić. Ipak kaže da je iznenađen i da nije očekivao takav razvoj događaja.

- Vjerojatno ćete danas službeno dobiti od stranke priopćenje, a da sam iznenađen, jesam. Nisam ovo očekivao, izjavio je Lučin novinarima.

Ranko Ostojić: Uhićenje neće naštetiti SDP-u

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdio je danas da uhićenje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel neće naštetiti SDP-u jer se pokazalo da u toj stranci nikome ne pada na pamet staviti pod tepih bilo koju sumnju.

- Onog trenutka kada shvatimo da policija provodi zahtjev Državnog odvjetništva i da nikom ne pada na pamet staviti pod tepih bilo koju sumnju, onda će se shvatiti da je to prednost, a ne šteta, rekao je Ostojić na otvaranju okruglog stola protiv nasilja u obitelji koji je održan u Policijskoj akademiji.

Upitan kako komentira da je županica uhićena sinoć kasno navečer Ostojić je rekao da "ministar ne rukovodi kriminalističkim istraživanjima, to je stvar USKOK-a, a policija je tu bila samo servis".

Novinari su pitali Ostojića i o bijegu načelnika općine Sibinj Ivice Batinića, za kojim je raspisana tjeralica nakon što je prekjučer osuđen na zatvorsku kaznu u tzv. aferi Sibinj, no on je upozorio da kao ministar unutarnjih poslova ne može govoriti u ime ravnatelja policije.

- Može se dogoditi da netko uspije pobjeći i već je bilo takvih iskustava, ali na kraju će se pokazati da je pravda dostižna, poručio je Ostojić.

Miljenić: Prema svakome će se postupati jednako

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić komentirao je danas uhićenje SDP-ove sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel riječima da je bitno da pravosuđe prema svakome postupa jednako, bez obzira na to iz koje je stranke i na kojoj funkciji.

- Najvažnije u čitavoj priči jest to što da se sada pokazuje da, bez obzira na to tko se nalazi na kojoj funkciji i tko je čiji, ako postoji osnova sumnje, postupat će se, kako u ovom tako i u svakom drugom slučaju, rekao je Miljenić tijekom radnog posjeta šibenskim sudovima.

Dodao je da je upravo to onaj krajnji cilj kojem kao društvo moramo težiti. Miljanić je kazao da je pravosuđe radilo i radit će i ubuduće, ali bitno je težiti tome da se prema svakome postupa na jednak način.

Na novinarsku opasku da Merzel dolazi iz redova njegove stranke, Miljenić je odgovorio da to formalno nije točno jer je on nestranački ministar, no da politička pripadnost nije niti bitna.

- Ako je netko nešto napravio, postoji čitav lanac institucija koji će se time pozabaviti, istaknuo je Miljenić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter