Lovreckom zvoniku voda do grla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još nije pocela obnova nekoliko metara gornjeg dijela mletackih zidina iz 14. stoljeca što se pred gotovo tri tjedna uslijed obilnih kiša srušio u Svetom Lovrecu, u predjelu kod stare vage. Statika bedema je na ovom potezu ozbiljno ugrožena pa prijete daljnjim urušavanjem ne samo na javnu površinu i lokalnu cesticu, vec i na glavu mještaninu koji kroz njih ulazi u konobu. Podnožje je još uvijek osigurano trakama i znakom zabrane pristupa.

Kako doznajemo od nacelnika Silvana Matošovica, tek ce izradom troškovnika, koja je u tijeku, biti jasno hoce li trebati provesti javnu nabavu, ili ce se izvodaca birati bržim postupkom, ovisno o tome prelaze li troškovi 70 tisuca kuna.

- Troškovnik izraduje ured arhitektice Jadranke Drempetic, koja je bila na terenu sa staticarom, a konzervatori su ranije vec propisali svoje uvjete. Vjerujem da cemo iduci tjedan imati troškovnik i znati koje daljnje korake trebamo poduzeti, jer nam bilja gori pod nogama, naveo je Matošovic.

No, kad je u fortifikaciji rijec, voda je došla do grla iz još jednog razloga - Opcina mora do kraja godine odraditi niz pripremnih poslova za pocetak obnove zvonika, za što joj je regija Veneto odobrila sufinanciranje u visini od 50 tisuca eura. Zvonik-kula se nalazi nekoliko desetaka metara od urušenog dijela, uklopljen je u vanjski fortifikacijski pojas, a njegova je obnova lani kandidirana na natjecajima Veneta za obnovu venecijanske baštine u Istri i Dalmaciji. Dokumentaciju su pripremili bivši nacelnik Branko Zgrablic i procelnik Roberto Bulešic, uz nemalu pomoc županijskog procelnika za kulturu Vladimira Torbice, a konacna potvrda da je novac odobren stigla je prošlog tjedna.

Prema Matošovicevim rijecima, Opcina sada ima rok od 45 dana da zgotovi troškovnik i preostalu dokumentaciju za zvonik, raspiše natjecaj za radove i odabere izvodaca. Tada ce od Veneta dobiti 70 posto od odobrenih 50 tisuca eura, dok ce preostalih 30 posto donatori isplatiti po završetku radova. Kvaka je u tome što Veneto sufinancira samo polovicu ukupnog troška obnove zvonika, a na odobrenih 50 tisuca kuna Lovrec mora dodati još toliko vlastitog novca. Premda su proracunske prilike daleko od sjajnih, Matošovic smatra da ce u tome uspjeti, racunajuci i na to da obnova zvonika nece poceti prije svibnja iduce godine, što Opcini daje vremena da pokuša namaknuti drugu polovicu.

Planiranim radovima na zvoniku ucvrstit ce se njegova statika te ukloniti dosadašnje stepenice i saciniti nove. Premda je bilo govora da ce se otvoriti sada zazidana gradska vrata u njegovom podnožju, Matošovic otkriva da se to na koncu nece dogoditi. Iako su upravo konzervatori svojedobno predložili takvo rješenje, na koncu su na kolegiju odlucili da vrata ipak ostanu zatvorena.


Podijeli: Facebook Twiter