Lovrec traži izlaz na more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se u jednom trenutku moglo pomisliti da bi susjedne opcine Vrsar i Sveti Lovrec prije kraja godine mogle potpisati sporazum o podjeli imovine, prava i obaveza te napokon riješiti teritorijalni spor koji vuku od sredine 2006., konkretnih pomaka još nema. Prijepor traje otkako je 2006. novim Zakonom o podrucjima županija, gradova i opcina u Republici Hrvatskoj iz sastava Lovreca izdvojeno, a Vrsaru pripojeno osam sela – Flengi, Gradina, Kloštar, Marasi, Begi, Bralici, Delici i Kontešici. S takvim prekrajanjem granica slagale su se obje opcine jer su spomenuta sela oduvijek gravitirala Vrsaru.

Sporno je bilo to što je u paketu sa selima Vrsaru pripojen i ostatak sjevernog dijela Limskog kanala, premda, po tumacenju Opcine Sv. Lovrec, za to nije bilo razloga buduci da njegov sjeveroistocni kutak tradicijski pripada lovreckom podrucju. Lovrec je zato tražio mogucnost da oko kilometar limske obale zadrži upravo kroz sporazum o podjeli imovine, prava i obaveza, koji su dvije opcine trebale sklopiti unutar šest mjeseci od stupanja na snagu novog zakona.

Sutlovrecani su tražili da im susjedi sporazumno ostave izlaz na more. Vrsar nije pristajao tumaceci da se granica ne može rješavati sporazumom o imovini, vec da Lovrec, ako nije zadovoljan novim razgranicenjem, treba u Saboru pokrenuti proceduru za izmjenu. Lovrec nije prihvacao takve argumente te je bivša vlast, uz blagoslov oporbe, ostala pri stavu da sporazum nece potpisati ako mu njime Vrsar ne ostavi izlaz na more.

To i ne bi bilo važno da dokument nije temelj za uknjižbu Vrsara na sva opcinska zemljišta na pripojenom seoskom podrucju. Ta se zemljišta u gruntovnici još uvijek vode kao vlasništvo Opcine Sveti Lovrec iako su sela po komunalnim i inim pitanjima odavno prešla u nadležnost Vrsara, pa on još uvijek ne može na tamošnjim javnim površinama pokrenuti bilo kakvu investiciju jer formalno nije njihov vlasnik.

Nakon posljednjih sastanaka sa susjedima, vrsarska je strana imala razloga nadati se da bi sporazum konacno mogao biti potpisan.

- U dva smo navrata razgovarali s nacelnikom i predsjednikom vijeca Svetog Lovreca, usuglasili tekst sporazuma, no prijedlog nije išao dalje na njihovo vijece, kaže vrsarski nacelnik Franko Štifanic.

Predsjednik lovreckog vijeca Drago Staric veli da prijepor nije bio pred rješenjem i da tekst sporazuma nije službeno usuglašen. - Lovrecko vijece je kao prvi korak osnovalo povjerenstvo za razgranicenje koje ce se detaljnije njime baviti. Cine ga nacelnik i predstavnici svih politickih opcija. Ako se ni nakon toga ne uspijemo dogovoriti, vjerojatno slijedi arbitraža, rekao nam je Staric.


Podijeli: Facebook Twiter