Lovran: Policajac pljačkaš lani spasio bebu iz Poreča

(Ilustracija/Milivoj MIJOŠEK)
(Ilustracija/Milivoj MIJOŠEK)

Lovranci će subotu 23. veljače pamtiti po velikom snijegu, ali i po razbojstvu koje dogodilo oko 9 sati u središtu mjesta. Policija je otkrila da je razbojstvo počinio njihov djelatnik, točnije policajac iz Policijske postaje Opatija, 45-godišnji Stjepan Orešković. Protiv njega je pokrenut postupak, dobio je rješenje o udaljenju iz službe, a mnogobrojni Lovranci još se u nevjerici pitaju: "Je li to naš Stipe?".

Šok je tim veći jer je Orešković 10. svibnja prošle godine zahvaljujući beskompromisnoj i pogibeljnoj vožnji spasio život jedne bebe iz Poreča. U lipnju iste godine jedne dnevne novine zbog tog su hrabrog čina proglasile Oreškovića policajcem mjeseca.

Roditelji bebe koja se rodila dva mjeseca ranije od predviđenog termina toga su se dana javili liječnicima u Poreč jer su primijetili da s bebom nešto nije u redu. Liječnica im je preporučila odlazak u pulsku bolnicu, ali su roditelji odlučili krenuti u Rijeku. Suprug je sjeo za upravljač passata, krenuli su na Istarski ipsilon i ubrzo je majka primijetila da beba više ne diše. Pokušavala je reanimirati svoje dijete, suprug je jurio, ali se uspio pribrati i nazvati 192.

Ubrzo je dobio informaciju da ga kod "Dine" u Matuljima očekuje vozilo opatijske policije. U patrolnim kolima je za upravljačem bio Stjepan Orešković sa suvozačicom. Orešković je signalizirao svoj položaj i bez zaustavljanja passata brzom vožnjom, za tri minute su došli do dječje bolnice na Kantridi. Beba je spašena i uspješno se oporavila.

Nakon saznanja da je policajac Orešković od heroja postao razbojnik ostala su otvorena brojna pitanja. Što ga je navelo na razbojnički čin u Lovranu gdje ga svi poznaju? Iako su istražne radnje u tijeku i imaju određeni stupanj tajnosti, doznajemo da je Orešković u poslovnicu za otkup zlata koja se nalazi na glavnoj autobusnoj stanici u središtu Lovrana ušao maskiran sa šalom preko lica, a 56-godišnjoj službenici samo je pokazao pištolj i nakon toga je dobio nešto zlata i novca u vrijednosti od par tisuća kuna. Nakon prepada Orešković je krenuo u obližnju poštu. Tada je i skinuo šal sa lica, što je zabilježila nadzorna kamera preko puta na zgradi ljekarne. Orešković je potom ušao u poštu, uredno platio račune. (Branko ŠKORIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter