Lovorka Lukani u pulskoj Luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Namjera odreduje oblik djela, diktira tehnologiju i materijal. Lovorka Lukani želi predstaviti zemlju, tlo, teritorij. Umjetnica je vjerna grafickoj tehnici, ali poseže za neuobicajenim tretmanom materijala. To su grumeni zemlje koje obraduje grafickim postupkom."

Ovim se uvodnim recenicama, a u društvu domacina Tomislava Brajnovica, dopredsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, u petak u galeriji pulskog MMMC-a Luka posjetiteljima obratio Eugen Borkovsky na otvorenju izložbe istarske umjetnice s adresom u Funtani Lovorke Lukani. Naziv njezinog novog, intimnog i sugestivnog postava glasi "Papir pamti".

"Radove možemo odrediti kao reljefe. Lovorka Lukani izostavlja boju. Poput fotograma, siluete, oblici predmeta ocitavaju se na podlozi", porucio je Borkovsky i dodao da su tonovi koje proizvode sjene zadovoljavajuci za ocitavanje kompozicije.

Istaknuo je i da autorica razvoj ideje zadržava unutar cistoce premise. "Ona nigdje ne pretjeruje", naglašava on. Osvrcuci se na postupak stvaranja, informiranja, pa i komuniciranja, Borkovsky veli da "želja za prijenosom impresije elementom tla/teritorija navodi umjetnicu da pored zemlje i kamencica uzima i manje kamene plocice". Tako drugacijim rasterima dodaje likovne fragmente decentno utisnute u memoriju papira, saznajemo od njega.

Bilo je rijeci i o problematiziranju land arta, cije je citate takoder moguce išcitati iz izloženih radova, unošenju teritorija u prostor, odnosu mikro i makrokozmosa.

"Ova himna zemlji bezglasno, bezbolno izgovara pripadnost. Intimni trenutak umjetnica je odlucila podijeliti s nama, obicnim, pronicljivim promatracima. Mi pozdravljamo ovu odluku", istaknuo je Borkovsky dodavši da je pred Lovorkom Lukani dug put. "Ovaj likovni ciklus, njen zavjet zemlji Istri, osnažuje me u ovoj pomisli", zakljucio je.

Lovorka Lukani je diplomirala 2005. na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Clan je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, a sudjelovala je na preko dvadeset skupnih i trinaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se grafikom, fotografijom i dizajnom. "Papir pamti" na zidovima Luke ostaje do 24. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter