Lovorike Karlu Bonacicu za "Neverin"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Amaterski slikar Karlo Bonacic iz Novigrada pobjednik je ovogodišnje Pro Future, skupne izložbe amaterskog likovnog stvaralaštva što je sinoc otvorena u Istarskoj sabornici u Porecu.

Bonacic, inace inženjer elektrotehnike i vrsni paraglajder, vec je sudjelovao na Pro Futuri: lani mu je za akvarel "Val" pripala nagrada publike, a ove se godine natjecao slikom "Neverin" neobicnog formata i modrozelenih tonova. Tim je uratkom, po sudu strucnog žirija, izvrsno uprizorio snagu valova i nevremena te tehnikom, odabirom boja i unesenim emocijama dostigao razinu školovanih slikara.

Nagraden je samostalnom izložbom u Maloj galeriji, koju ce mu tijekom listopada upriliciti porecko Pucko otvoreno ucilište, organizator ovog projekta kojemu je cilj poticati razvoj amaterskog slikarstva.



Pored Bonacica, za ovogodišnja ostvarenja su pohvaljeni Jasminka Juzbašic iz Poreca, Ivan Tankovic iz Rovinja, Zlatko Kirinec iz Kalinovca i Latica Škubonja iz Ploca, uglavnom dobro poznati poreckoj publici.

Lanjski pobjednik Željko Bosanac je s nekoliko jednostavnih intervencija na drvenoj podlozi sacinio radove "Samobor" i "Šuma Striborova"; pojedinci su, poput Silvane Bratovic, za temu odabrali pejzaž ("Uvala Sv. Martin"), a drugi se otisnuli put apstraktnijih rješenja (Vesna Grundler iz Osijeka, Mato Pisac iz Orahovice). Loredana Bradaschia iz Opatije je i odabirom teme i njenom obradom stvarala na tragu nadrealizma ("Moji snovi").

Medu 86 autora iz citave zemlje, koliko se ove godine javilo na natjecaj Ucilišta, strucni žiri u sastavu Petra Pocanic, Andi Bancic i Tereza Pavlovic je na izložbu propustio 53. Osim kvalitete radova, uvjet je bio da autor nema srednjeg ni visokog obrazovanja iz podrucja likovne i primijenjene umjetnosti.

Odaziv publike je bio ocekivano velik, a za nekoliko ce dana biti proglašen i pobjednik izložbe po izboru posjetitelja, koji popunjavaju glasacke listice na dan otvaranja.

Cetvrtu po redu Pro Futuru prati digitalni katalog radova iz 2008. i 2009., a organizatori najavljuju da bi popularna i rado posjecena izložba nagodinu, povodom svoje pete obljetnice, mogla dobiti i tiskani katalog. Izložbu se može pogledati do 20. ožujka, svakim danom od 10 do 13 te od 17 do 19 sati, osim nedjelje.


Podijeli: Facebook Twiter