"Loveparadea" više nece biti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon masovne panike u kojoj je na techno festivalu "Loveparade" u subotu u Duisburgu poginulo 19, a ozlijedeno je 340 posjetitelja, organizator je odlucio da se ta manifestacija, koja je prvi put organizirana 1989. godine, više nece održavati. "Nedostaju mi rijeci kako bih opisao žalost i zaprepaštenje" rekao je organizator festivala Reiner Schalle.

Državno odvjetništvo u Duisburgu je u meduvremenu pokrenulo istragu koja bi trebala utvrditi okolnosti pod kojima je došlo do tragedije kao i eventualnu odgovornost. Dosad su podnesene i dvije kaznene prijave, ali nije receno protiv koga. Duisburški gradonacelnik Adolf Saureland odbacio je policijske kritike na racun grada i organizatora festivala.

Nacelnik kriznog stožera grada Duisburga Wolfgang Rabe izjavio je kako ne može potvrditi tvrdnju medija po kojima je jucer na "Loveparade" došlo preko 1,4 milijuna posjetitelja iako na prostoru na kojem je festival održan, ranžirnom kolodvoru izvan upotrebe, ima mjesta za najviše 300.000 ljudi.

Rabe je odbio komentirati i optužbe da su prilazi terenu gdje se održavao festival bili preuski za tolike mase ljudi. Naime, prema napuštenom kolodvoru vodio samo jedan uski tunel ispod autoceste na cijem pocetku je i došlo do tragedije.

Dosad je identificirano 16 žrtava, medu kojima su cetvorica stranaca, Nizozemac, Talijan, Australac i Kinez. Sve žrtve u dobi su od 20 do 40 godina. Suprotno prvim tvrdnjama, poginuli nisu bili pregaženi u stampedu nego su umrli zbog padova s vece visine. Nakon što je u tunelu koji je vodio do pozornice i prostora oko nje postalo pretijesno, mnogi su se pokušali penjanjem preko strmih zidova i zaštitnih ograda domoci festivala i pali.

Njemacki sindikat policije je gradske vlasti i organizatora festivala okrivio za tragediju. "Organizator je pod izlikom proglašenja Ruhrskog podrucja kulturnom prijestolnicom Europe i iskljucivo u svrhu materijalne dobiti vršio pritisak na grad kako bi dozvolio održavanje Loveparadea", zakljucuju u tom sindikatu.

Oglasio se i britanski DJ Mark Knight koji je zabavljao okupljene u Duisburgu i ispricao da su mu organizatori naložili da nastavi puštati glazbu kako ne bi došlo do još vece panike i žrtava. "Ljudi ispred pozornice nisu imali pojma što se dogodilo iza", rekao je Knight, dodavši da je festival trajao još najmanje pet sati poslije tragedije. Sucut obiteljima stradalih dolazi iz citavog svijeta.


Podijeli: Facebook Twiter