Lovci protiv žice na državnoj granici

Oko 120 lovaca na tradicionalnom siječanjskom lovu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Oko 120 lovaca na tradicionalnom siječanjskom lovu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Da je suradnja među lovcima pograničnog područja čvršća no ikad pokazao je tradicionalni siječanjski lov na divlje svinje i lisice, ujedno prvi ovogodišnji, na kojem je Lovačko društvo "Mirna" Buzet, uključujući svoje članove i gostujuće lovce iz susjednih lovačkih društava, ali i iz Čabra, Paga i Slovenije, okupilo sto i dvadesetak lovaca. Tijekom lova koji je prekinut zbog loših vremenskih prilika odstrijeljene su dvije divlje svinje.

U aktualnoj lovnoj sezoni, kvota za odstrel divljih svinja iznosi šezdeset plus dodatnih trideset komada. Predsjednik LD-a "Mirna" Branko Golojka, kaže da su do sada odstrijelili sedamdesetak komada kao i da je zahvaljujući ponajviše postavljanju električnih pastira šteta od divljih svinja puno manje nego prethodnih godina. Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nabavu električnih pastira s po jednom trećom sufinanciraju LD "Mirna" i Grad Buzet.

Stradala šest jelena

Uobičajene lovačke teme na tradicionalnom siječanjskom okupljanju zasjenila je žica koju je Slovenija postavila na državnoj granici.

- Činjenica je da divljač stradava na žici. U Primorsko - goranskoj županiji našli smo šest grla jelenske divljači koja se zaplela. Postavljanje žice inkvizicijska je metoda i mi lovci ne odobravamo ovakav način postavljanja barijera jer to za divljač predstavlja veliki problem, izjavio je dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza i predsjednik Lovačkog saveza Primorsko goranske županije Josip Malnar.

Malnar je također rekao da su postavljanjem žice prekinuti migracijski putovi.

- Jelen obični i divlja svinja dnevno i sezonski migriraju u Sloveniju i vraćaju se nazad, a sada su migracijski putovi prekinuti i za tu populaciju divljači to dugoročno nije dobro. Smatramo da slovenski lovci nisu dovoljno digli glas protiv žice jer mi smo ispred Hrvatskog lovačkog saveza čim se prva žica počela postavljati na granici Mađarske i Hrvatske odmah reagirali prema Veleposlanstvu Mađarske, hrvatskim institucijama i Europskom parlamentu. Isto tako dižemo glas prema Sloveniji no nemamo dovoljno suporta s druge strane, istaknuo je Malnar.

Predsjednik Lovačke zveze Koper Fabio Steffe naglasio je da lovce s obje strane granice veže dugogodišnja suradnja te da žica neće prekinuti prijateljske odnose.

- Danas kada govorimo o žici na državnoj granici s aspekta sigurnosti ne mogu reći ništa jer to nije u nadležnosti lovačke organizacije već slovenske države, a što se tiče divljači žica je zasigurno prepreka no na 180 kilometara pograničnog područja u Istri za sada nije bio niti jedan slučaj da se bilo koja životinja zaplela u žicu. Ovog tjedna započinjemo s postavljanjem repelenta uz žicu kako bi odbili divljač, zabranili smo lov uz granicu, preporuka je da se psi prilikom šetnje drže na uzici. Bude li potrebno otvoriti kakav prolaz da divljač nesmetano prelazi s jedne na drugu stranu granice, na uhodanim migracijskim putovima, koji će se pojaviti u ožujku ili travnju, onda ćemo zajednički nastupiti, istaknuo je Steffe.

Zajednički protiv

Predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj istaknuo je da žica na granici stvara probleme u gospodarenju s lovištima u pograničnom području. - Lovci s obje strane granice trebaju učiniti sve da se žica makne. U tome podržavamo sve koji su pokrenuli takvu inicijativu ali lovačka organizacija je među ugroženijima jer ljudi mogu vidjeti žicu, a divljač teško da se može zaustaviti kad naiđe na neočekivanu prepreku, izjavio je Prekalj. Lovci s jedne i druge strane granice trebali bi se u narednih petnaestak dana naći i vidjeti koje bi to bile aktivnosti oko zajedničkog nastupa prema institucijama u Sloveniji da se žica makne. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter