Lovci na tunu u srijedu na rivi, od četvrtka u lovu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos višednevnoj kiši, u srijedu počinje četverodnevna sportska manifestacija Offshore World Challenge - Poreč 2017, treće izdanje međunarodnog kvalifikacijskog turnira u Big Game Fishingu koje je ujedno i najveće natjecanje ove vrste u Hrvatskoj i regiji. U srijedu se očekuje više od 300 članova posada iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Norveške, Rusije i drugih europskih zemalja, koji će na 70-ak brodova u četvrtak u 8 ujutro otvoriti prvi natjecateljski dan.

Javno vaganje ulova

Natjecanje bit će otvoreno na svečanoj ceremoniji u srijedu u 19.30 na porečkoj rivi gdje će se podijeliti startni brojevi i predstaviti sve natjecateljske ekipe. Na svečanom otvaranju sudjelovat će i ministar turizma Gari Capelli, predsjednik Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru Đuro Marinović te glavni organizator i predsjednik Športsko-ribolovnog kluba Big Game 4 Tuna Franko Čerin.

Ukoliko to vremenske prilike dozvole, svakog dana natjecanja od četvrtka do subote timovi imaju pravo loviti do 17 sati, odnosno do 16 sati zadnjeg dana natjecanja, kada se, po pravilima natjecanja, udice moraju izvaditi iz mora. Nakon toga slijedi povratak u luku gdje okupljeni mogu pratiti vaganje ulova od 21.30 sati, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvolili. Održavanje natjecanja u petak i subotu upitno je zbog loše prognoze, a ukoliko to uvjeti na moru dopuste, u petak će se održati vaganje ribe na rivi u 21.30 sati, ali se zabavni program na otvorenom otkazuje.

Loše je vrijeme najavljeno i za završni dan, u subotu, zbog čega se također otkazuje zabavni program. Ukoliko se proglašenje pobjednika i podjela nagrada ne budu mogli održati na rivi, premještaju se u Grand Hotel Palazzo. Planirani zabavni program koji je na rivi trebao pratiti vaganje tune, održat će se sljedeći tjedan od 21. do 23. rujna, koji je rezerviran za nove termine Tunaliciousa. Tunalicious Street Food Festival, naime, odgađa se za sljedeći tjedan, od 21. do 23. rujna. Gastronomi i ljubitelji delicija od svježe tune zbog kišnog vremena neće ostati zakinuti, već će u njima moći uživati tri umjesto ranije planirana dva dana. Za sljedeći je tjedan, u četvrtak, 21. rujna, prebačen i veliki koncert Gibonnija na porečkoj rivi kojim se zatvara ovogodišnji festival Poreč Open Air.

Tuna Restaurant Week u 11 porečkih restorana aktualan je od 9. rujna do čak 23. rujna, dok će se Tuna Fine&Dine održati prema planu, u četvrtak u restoranu Spinnaker uz poznate eno-gastro goste, chefa Nenada Kukurina i vinara Ivana Damjanića.

Svjetsko prvenstvo u Kostariki

Offshore World Challenge kvalifikacijski je turnir za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u travnju 2018. u Queposu u Kostariki. Ova velika sportska manifestacija svake godine okuplja sve veći broj zaljubljenika u lov na veliku ribu, čime se Poreč pozicionira kao jedna od najboljih svjetskih ribolovnih destinacija na karti Big Game Fishinga. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter