Lovačko društvo nadoknađuje štetu samo u sezoni lova

(Vladimir Ivanov/CROPIX)
(Vladimir Ivanov/CROPIX)

Gotovo da ne prođe dan, a da na crnoj kronici ne osvane vijest o naletu vozila na divljač ili domaću životinju. U većini slučajeva ishod je stradala životinja i materijalna šteta na vozilu, no, u srazu s većom životinjom na istarskim cestama pogibali su i ljudi. Ove godine, srećom, ljudskih žrtava nije bilo, no bilo je lakše ozlijeđenih. Na području Policijske uprave istarske od 1. siječnja do 31. listopada evidentirane su čak 222 prometne nesreće naleta na divljač, što nije zanemariva brojka. Pritom su u tri nesreće tri osobe lakše ozlijeđene, napominju u PU istarskoj.

Mnogim sudionicima nesreće nije jasno kako postupiti u slučaju naleta, trebaju li nazvati policiju ili lovačko društvo koje će životinju ukloniti s ceste, tko će nadoknaditi štetu na vozilu te, naposljetku, hoće li biti kažnjeni. S druge strane, od nadležnih za održavanje lokalnih, županijskih i državnih cesta pokušali smo doznati što kane učiniti da bi se broj nesreća smanjio i namjeravaju li postaviti ogradu na najkritičnijim dijelovima cesta.

Policija ne vodi evidenciju o stradavanju životinja ni o nastaloj materijalnoj šteti.

Prijaviti policiji

"Za naknadu štete nadležna su osiguravajuća i lovačka društva te se od njih može zatražiti informacija o proceduri nadoknade. Ukoliko vozač u prometu na cesti vozilom naleti na divlju ili domaću životinju, takav događaj treba prijaviti policiji koja će obaviti očevid. Ukoliko se utvrdi da je do prometne nesreće došlo zbog toga što vozač nije poštivao prometne propise, on se sankcionira prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Stoku i druge životinje ne smije se voditi ili ostavljati na cesti bez nadzora, a vlasnici su dužni poduzeti sve mjere da životinje ne izađu na cestu bez nadzora. Ukoliko do prometne nesreće dođe zbog toga što  domaće životinje nisu bile pod nadzorom, vlasnik će biti sankcioniran prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama", napominju u PU istarskoj.

U Croatia osiguranju napominju da godišnje iz Istarske županije imaju i do stotinjak zahtjeva za nadoknadu štete zbog naleta na divljač, dok zahtjeva zbog naleta na domaću životinju ima vrlo malo. Obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti ne pokriva štete nastale naletom na divljač. Štete za slučaj sudara sa životinjom pokrivene su samo u slučaju da vlasnik vozila ugovori puno kasko osiguranje. Novost u ponudi je djelomično kasko osiguranje koje se može ugovoriti uz policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti. Tim je djelomičnim kaskom pokriven rizik sudara sa životinjom, uz cijenu od 225 kuna godišnje, napominju u ovoj osiguravateljskoj kući.

No, naknada štete u slučaju sudara s divljači može se ostvariti i po polici osiguranja javne odgovornosti organizacije koja upravlja cestom ili pak po polici odgovornosti lovačkog društva, ukoliko je zaključeno takvo osiguranje, ali je u tom slučaju put do ostvarivanja naknade štete značajno duži s obzirom na zakone koji uređuju područje lovstva i upravljanja javnim cestama, a kojima je uređeno i pitanje naknade štete koju počini divljač na cestama, ističu u Croatia osiguranju.

U pulskom lovačkom društvu Union napominju da vozač nakon naleta treba pozvati policiju, a na pitanje što lovačko društvo čini s tom životinjom i tko je uopće kriv za takvu vrstu prometne nezgode, kažu da "to ovisi o policijskom zapisniku". Divljač preuzima lovačko društvo, a domaću životinju veterinar. Na pitanje od koga će vozač zatražiti naknadu štete na vozilu, u ovom društvu ističu da, ukoliko se radi o divljači, a lovačko je društvo osigurano od naleta vozila, policijski zapisnik treba odnijeti u osiguravajuću kuću s kojom društvo ima ugovor i od nje zatražiti naknadu štete.

Godišnje 51.000 kuna

Union za osiguranje od naleta divljači plaća godišnju premiju od 51 tisuću kuna. No, šteta će biti nadoknađena jedino ako je sezona lova.

- Ukoliko vozilo naleti na divljač, a nije sezona lova, vozač treba pozvati policiju koja će načiniti zapisnik. Vozač se ima pravo žaliti Croatia osiguranju, gdje smo osigurani, Županijskoj upravi za ceste ili Državnoj upravi za ceste, ovisno o vrsti ceste na kojoj se dogodila nesreća, iako mi za nju ne odgovaramo ukoliko nije sezona lova. Mi odgovaramo samo ukoliko je lov u tijeku i divljač izleti na cestu, jer se smatra da loveći uznemiravamo životinje. Godišnje nam se javi šestero ili sedmero ljudi sa zahtjevima za naknadu oštećenja na vozilu, a iznosi ovise o vrsti vozila, brzini, ozlijeđenim osobama. Pojedinačni zahtjev može biti težak i 100 tisuća kuna, ali i puno manji. Godišnje zaprimimo 20 do 30 zahtjeva za naknadu štete koju divljač prouzroči na poljoprivrednim kulturama, i tu se pojedinačni zahtjevi kreću od 300 do 5.000 kuna, a ukupno oko 20.000 kuna godišnje, kaži u Unionu, društvu koje pokriva područje Fažane, Galižane, Štinjana, područja prema Loboriki, Muntiću te Kavranu. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter