Lovačkim hajkama protiv štetočina

(G. Č. Š.)
(G. Č. Š.)

U hajci koju je Lovačko društvo Mirna iz Buzeta provelo na pograničnom području doline Kodolje, uz granicu sa Slovenijom, koja uz Mline obuhvaća i zaseoke Confi, Konti, Jakci, Ugrini i druge, sudjelovalo je 70-ak lovaca, a odstrijeljeno je osam divljih svinja u vrijeme kada su one počele ulaziti u vinograde i raditi štete na grožđu.

- Hajku smo održali u Kodoljama gdje je najizraženiji problem šteta od divljih svinja. Prethodnih mjeseci bilo je šteta na pšenici, kukuruzu i krumpiru, a početkom zrenja grožđa počele su se pojavljivati veće štete u vinogradima, ističe predsjednik Mirne Branko Golojka.

Lovna sezona na divlje svinje počela je u travnju i traje do kraja veljače, a do sada su odstrijeljene 42 divlje svinje. Ovogodišnja kvota za odstrel divljih svinja je 90 komada.

- Čekamo da nam resorno ministarstvo odbori i zahtjev kojim tražimo da nam se zbog povećanih šteta, po uzoru na susjednu Sloveniju, omogući neograničen odstrjel divljih svinja, privremeno sve dok se broj ove divljači ne svede na prihvatljivu mjeru, kaže Golojka.

Buzetskom LD-u ove godine prijavljene su čak 122 štete, iako su lovci, kažu, poduzeli maksimalno što mogu. Zasijali su površine poljoprivrednim kulturama namijenjene prehrani divljači i to više nego lani, redovno pune hranilice, održavaju hajke i dijele repelente no štete su i dalje velike.(G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter