Lovački pas izvučen iz 10-metarske jame

Ne zna se tko je sretniji - vlasnik ili spašena i preplašena životinja
Ne zna se tko je sretniji - vlasnik ili spašena i preplašena životinja

Nakon dojave, u nedjelju predvečer, nekoliko minuta prije 19 sati, rovinjski su vatrogasci krenuli put Krmeda na čijem je području lovački pas upao u jamu. Riječ je, dakle, o jednoj u čitavom nizu intervencija koje pored onih standardnih sve češće obavljaju vatrene kacige a tiču se spašavanja iz dubina i s visina. Po riječima voditelja akcije Sandra Žufića, rovinjski vatrogasci s članovima Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bale došli su do jame, koja je po prvim procjenama duboka oko deset metara.

Puno više od gašenja požara

Za spašavanje nesretnog psa očišćen je put ulaska u jamu te mjesto predviđeno za sidrenje. Silaskom prvog od dvojice vatrogasaca koji se spustio u podzemlje stiže i radosna vijest - pas je živ ali teže ozlijeđen. Stavljaju ga u torbu i uspješno izvlače. Pas i njegov vlasnik ponovno su u zagrljaju.

No, priča o nedjeljnoj akciji naših vatrogasaca samo je jedna u nizu koja opisuje njihov radni dan. Srećom, nije svakodnevna jer se naizmjenično vrte i druge u kojima su vatrogasci nezamjenjivi. Jer, dok većina ljudi zna koji broj okrenuti kad je u pitanju požar ili poplava, u trenucima kada ti pas upadne u jamu sigurna sam da bi njih barem polovica prvo okrenula broj veterinara. No, vatrogasci su danas u bezbroj intervencija prisutni.

Da je posao vatrogasaca puno više od gašenja požara, a nažalost i od "izvlačenja" unesrećenih iz automobila u prometnim nesrećama ne zna se dovoljno. Naime, prema podacima iz Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, tijekom godine i do danas vatrogasci su obavili 430 intervencija u koje spada i to "ostalo". A ostalo, doznajemo bilo je i četrnaest piljenja grana i stabala koji su prijetili prolaznicima. Uklonili su dečki i pet dotrajalih oluka i uništenih klupica za sjedenje.

Isti su broj puta intervenirali kada je trebalo ukloniti gnijezda stršljena i pčela koje su zaposjele kuće i podrume, čak četiri puta suočili su se sa zmijom koju nisu dekapitirali, već premjestili na sigurno i daleko od ljudi. U devet slučajeva tijekom godine oni su otvarali vrata čije su ključeve stanari izgubili ili zaboravili, a šest puta učinili su i uslugu domaćinima zatvaranjem vode, plina, goriva…

Skidaju i prstenje s ruke

Uz prekjučerašnje spašavanje psa iz jame, iz sigurne su podzemne smrti spasili i jedno ždrijebe i ovcu. U petnaest intervencija na moru sudjelovale su "specijalne postrojbe" - vatrogasci-ronioci, obavili nekolicinu prijevoza vatrogasnim gliserom te u desetak slučajeva bili ispomoć sanitetu prilikom transporta teško pokretne osobe. Oni su i profesionalci kada je riječ o potrazi za nestalim osobama, a jedan takav slučaj u okolici Kanfanara imali su prije mjesec dana. Pet su puta sanirali i prometnice nakon što su postale opasne uslijed ispuštanja ulja, a za rubriku vjerovali ili ne - u jednom su slučaju rezali i prsten s prstenjaka. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter