Lovačka društva ne preuzimaju divljač stradalu na javnim cestama

Lešina divljači odbačena u nasad lavande uz državnu cestu
Lešina divljači odbačena u nasad lavande uz državnu cestu

Uz cestu Buzet - Požane već se danima raspada lešina srne, stradale uslijed naleta vozila. Lovac koji je te večeri bio na čeki, oko 22 sata čuo je udarac, a potom i zvuk kočenja, ujutro je išao pogledati i vidio da se stradala životinja nalazi oko dva metra od ceste, u nasadu lavande, no nije poznato da li je odbačena u naletu vozila ili ju je netko maknuo s prometnice. S obzirom je lešina već peti dan na tome mjestu, pitanje je zapravo tko je nadležan za uklanjanje lešina divljači s državne prometnice.

Dobra volja i "moralna potreba" lovaca

Za razliku od Hrvatskih cesta koji će nam odgovor naknadno dostaviti, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj odmah nam je prenio stav Hrvatskog lovačkog saveza čiji je prijedlog da lovačka društva ne preuzimaju divljač stradalu na javnim cestama.

- Hrvatski lovački savez u svibnju ove godine poslao je dopis svim lovačkim društvima sugerirajući im da ne preuzimaju divljač stradalu na javnim cestama zbog tumačenja je da onaj tko preuzme divljač dužan snositi štetu na vozilu, istaknuo je Prekalj.

- Lovoovlaštenici često preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta te lešine zbrinjavaju isključivo zbog dobre lovačke prakse budući se ipak radi o stradaloj divljači pa u tim slučajevima postoji dobra volja i "moralna potreba" za takvim postupanjem. Međutim s obzirom na učestalost prometnih nesreća naletom automobila na divljač na javnim cestama te uzimajući u obzir da se sama ta činjenica da lovoovlaštenici preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta u parničnim postupcima zbog naknade štete često tumači lovoovlaštenicima na štetu, predlaže se lovoovlaštenicima da ne preuzimaju stradalu divljač s javnih cesta, navodi se u dopisu Hrvatskog lovačkog saveza. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter