Lov srdele produljen do Badnjaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u objavu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o ribolovnim mogućnostima u gospodarskom ribolovu na moru okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom. Ovom izmjenom Pravilnika razdoblje redovite zabrane ribolova plivaricom srdelarom definira se od 24. prosinca u 17 sati do 16. siječnja u ponoć te se dopunom Pravilnika uvodi razdoblje privremene obustave ribolova, od 17. siječnja u ponoć do 15. veljače u ponoć. Veselit će to zasigurno brojne kupce koji će se srdelama počasiti na Badnjak, budući da većina nema za skuplju ribu ili pak bakalar.

- U 17 sati na Badnjak počinje zabrana ribolova okružnom mrežom plivaricom srdelarom. Na taj način smo omogućili očuvanje tradicije, a produljenjem zabrane do sredine veljače osigurali oporavak fonda male plave ribe. Nastavimo li s racionalnim i odgovornim upravljanjem našim morem imat ćemo zadovoljne i ribare i potrošače i dovoljno srdele za generacije koje dolaze, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Imajući u vidu da su analizom ulova proteklih godina u siječnju i veljači utvrđene velike količine manjih dužinskih kategorija male plave ribe, Ministarstvo poljoprivrede uvelo je dodatnu mjeru ograničenja ribolovnog napora u ostatku veljače kojom nakon razdoblja privremene obustave ribolova do kraja veljače svako plovilo smije ostvariti maksimalno pet ribolovnih dana te u tom razdoblju ukupni ulov po plovilu ne smije premašiti 35 tona.

Razdoblje zabrane obavljanja ribolova u kanalskom području radi zaštite mlađih godišnjih klasa se produžuje do 31. ožujka, s time da se otvara Riječki zaljev, a u području od otoka Krka do Paga omogućuje se ribolov deset dana mjesečno plovilima koja u prošloj godini nisu ostvarila ulov veći od 200 tona po plovilu, a čija je duljina između 12 i 18 metara. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter