Lov na tartuf

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji ovosezonski sajam bio je prilika za ocjenu tartufarske sezone koja je, slažu se svi, i otkupljivaci i tartufari, jako loša. Razlog je tomu i izrazito kišna godina. Iako se smatra vrlo unosnim poslom, traganje za "istarskim zlatom" mukotrpno je i naporno. Sretan je koji nade nekoliko dekagrama dnevno, pa ipak, otkupna cijena nikada nije bila manja. Za kilogram prve klase, ovisno o kvaliteti, otkupljivaci placaju izmedu 700 i 1000 eura. Prodajna cijena, ukljucujuci sva davanja, puno je veca. Kilogram tartufa prve klase na sajmu se prodavao po 10.000 kuna. No zato su druga i treca klasa nešto pristupacnije i mogle su se dobiti za 7.000, odnosno 3.000 kuna. Medu najvecima, ako ne i najveci tartuf sajma, bio je onaj izložen na štandu tvrtke Ziganti, težak 43,3 dekagrama.

- Sezona je u odnosu na prethodne godine slabija. Zbog velikih kiša, pojedina su staništa pod vodom, kvaliteta tartufa je loša i kolicine su puno manje. U Italiji su medutim vece kolicine i niže prodajne cijene pa se i mi, s obzirom da se pojavljujemo zajedno na svjetskom tržištu, moramo prilagoditi i smanjiti cijene, rekao nam je Marko Puh iz tvrtke Natura.

Istarski tartuf gljiva je od suhog zlata. Mjeri se na grame, a tako i degustira. Tijekom Vikenda tartufa u Buzetu su se pripremala razna jela od tartufa. U borbi za "Zlatnu kuhacu" u cooking showu, pod dirigentskom palicom Dražena Turine Šajete, svoj su prilog dale novinarske ekipe koje su se okušale u pripremi rižota s tartufima. Kako to rade oni kojima je kuhanje u opisu radnog mjesta pokazali su buzetski ugostitelji koji su u sklopu sadržaja Buzet na pijatu predstavili domaca jela. Nilda Marinac iz Konobe Most za gladne je posjetitelje primjerice pripremala njoke s divljaci i fuže s tartufima.



Smotra pasa, animacija za najmlade, nastup Tria Mažinin, neki su od sadržaja koje su Buzecani priredili za svoje goste. Na pravom merkatu domacih proizvoda nudila su se domaca vina, maslinovo ulje, med, ali i marmelade na štandu tvrtke Aura. Posebice one od kadulje, koprive i maslacka, kakve, tvrdi ovaj buzetski proizvodac, ne rade nigdje na svijetu osim u Buzetu.

Posebnost buzetskog sajma upravo su mali proizvodaci ciji se proizvodi mogu dobiti samo u njihovim proizvodnim pogonima ili pak na sajmu. Rafaela Ukušic iz Višnjana predstavila je jedan novi proizvod na istarskom tržištu, marmelade, sokove i likere od aronije, grmolike vocke ljekovitog svojstva. OPG Ivana Jermaniša iz Kijeke kod Buzeta, izložio je uz ostalo rakije, odnosno liker od šipka, kadulje, višnje, rogaca.- Mi smo mala obiteljska proizvodnja nastojat cemo se i dalje s našim malim kolicinama boriti za mjesto na tržištu, rekao nam je Jermaniš.



Domaci proizvodi malog OPG-a Mirjane Prgomet, slatko od smokve , marmelada od smokve, smokvenjak, suhe smokve, mogu se takoder kupiti samo na sajmu ili u Barbanu. Slicna jer situacija sa OPG Radoševic iz Brtonigle koji proizvodi ovcji sir i ovcji sir s tartufima. Prodaja im je na istom mjestu gdje i proizvodnja, a ove su se godine po prvi puta odlucili na sajamsku promociju.

Direktorica Turisticke zajednice Buzet Nada Prodan Mrakovic zadovoljna je ovogodišnjim sajamskim izdanjem, kako rekordnim brojem izlagaca, tako i gastro i drugom sajamskom ponudom. - Uz vec tradicionalnu sajamsku ponudu uspjeli smo okupiti i male proizvodace cije je proizvode teže naci u trgovinama na tržištu, poput marmelade od terana ili aronije do sireva s tartufima i konzerviranih gljiva, rekla je Prodan Mrakovic.



Lov na tartuf, atraktivna kombinacija treking utrke s elementima avanturisticke utrke i lova na blago, novi sadržaj Vikenda tartufa, okupio je u Buzetu pedesetak dvoclanih ekipa iz Hrvatske i Slovenije. U utrci su se, prešavši 23 kilometra dugu dionicu do 730 metara visinske razlike, okušale clanice ekspedicije na Himalaju Darija Bostjancic te Tea ?urek te mnogi drugi avanturisti.

Natjecatelji su trebali pronaci kontrolne tocke i skrivene simbole, dešifrirati spoj slova na glagoljici i latinici te brojeva i doci do karte tartufa u starom gradu. Prvi su na cilj nakon 2 sata i 32 minute stigli Goran Modrušan i Robert Pobežin iz mješovite hrvatsko - slovenske ekipe. Drugi je bio dvojac iz Zagreba, Juraj Štumberger i Edi Ocvirk, a treci domacini Maxim Jerman i Aleš Nežic iz Buzeta.

Jedni "trojac" utrke bio je bracni par Mauricio i Sanela Krizmanic iz Kanfanara kojima je u natjecanju pomagao pas Rea. - Bavimo se trekingom, a odlucili smo se ukljuciti u prvu buzetsku orijentacijsku utrku kako bi upoznali staze kojima inace ne prolazimo, rekao je Mauricio.


Podijeli: Facebook Twiter