Lošu odluku Vijeca RTL koristi za dobar spin?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je Vijece za elektronicke medije upozorilo RTL na obvezu poštivanja clanka 4. Zakona o elektronickim medijima koji propisuje objavljivanja programa na hrvatskom i latinicnom pismu, ili u prijevodu na hrvatski jezik, isto ce upozorenje stici i na adrese preostalih televizijskih nakladnika koji su emitirali srpske i BiH filmove bez prijevoda.

Svojevrstan je to odgovor onima koji smatraju da Vijece ne postupa prema svima jednako. U Vijecu su, kako saznajemo iz dobro obaviještena izvora, odavno primijetili nesklad izmedu emitiranog i clanka 4., ali nikoga nisu opominjali, svjesni manjkavosti spomenute odredbe. Ne bi, navodno, ni sada, da im nije pristigla gradanska prijava, nakon što je RTL emitirao prvi nastavak "Žikine dinastije".

To što je zakon u tom segmentu loš nije, smatraju u Vijecu, njihova krivica, niti su oni ti koji ga mogu mijenjati. To može Ministarstvo kulture, kojem ce Vijece uputiti službeni dopis u kojem traži službeno tumacenje sporne odredbe zakona. Neslužbeno, usmenim putem, navodno im je iz Ministarstva vec receno da je zakon takav-kakav, pisan na nacin da bi i spotove, a kamoli ne filmove, trebalo titlovati.

U petak, pak, na sastanak u Vijece dolazi Johannes Zull, predsjednik Uprave RTL televizije. Glavna tema nece medutim biti titlovanje, vec za RTL sudbonosni pocetak veljace, kada istjece rok od 30 dana koliko RTL ima za uskladivanje emitiranja programa s programskom osnovom iz 2005. godine. Ne ucini li to, RTL televiziji prijeti privremeno ili trajno oduzimanje koncesije dok im, kako saznajemo, za nepoštivanje odredbe vezane uz titlovanje zapravo ne prijeti nikakva kazna.

U Vijecu su stoga uvjereni da je RTL zapravo pametno iskoristio njihovu odluku donesenu sukladno lošem zakonu, odradili dobar spin ne bi li dobili javnost na svoju stranu prije okoncanja roka za uskladivanje emitiranja s programskom osnovom.

Prica vezana uz (ne)poštivanje programske osnove na temelju koje je RTL dobio koncesiju stara je više od dvije godine. Prvi put Vijece primjedbe RTL-u iznosi u studenom 2009. godine, smatrajuci da je RTL promijenio programsku osnovu za više od 10 posto njezinog sadržaja bez pribavljene suglasnosti VEM-a.

Analiza programa koju je obavilo Vijece pokazuje odstupanja unutar programskih kategorija, informativnog je programa, primjerice, manje nego je zadano, a u njemu su i sponzorirane emisije, makar to zakonski nije dopušteno.

Na RTL-u smatraju da ne trebaju uskladivati programsku osnovu kad je ista od trenutka dobivanja koncesije. No, u prosincu RTL dobiva opomenu i nalog da uskladi emitiranje za što imaju 30 dana. Kako je opomena treca po redu - dvije su dobili zbog regionalnog Big Brothera - prijeti im privremeno ili trajno oduzimanje koncesije. (S. PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter