Loši dani za male trgovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri labinske trgovine - dvije odjecom i parfumerija - ovih dana zatvaraju vrata zbog slabog prometa. Pojedine su prestale raditi još ranije, a u Udruženju obrtnika najavljuju da ce se još njih zatvoriti. To, naravno, povlaci i gubitak radnih mjesta.

- Pogada nas kriza, dolazak velikih trgovackih centara, visoka najamnina… Koma je! Bojim se što ce biti zimi. Cujem da se još neke kolege spremaju staviti kljuc u bravu, a vlast, ni državna, ni lokalna, ne cine išta da olakšaju poslovanje obrtnicima. Možemo samo kukati zašto nam u Gradu ne smanjuju doprinose, od komunalne naknade nadalje, te ostale namete, pa barem zimi, kaže Valter Karlovic, predsjednik Udruženja obrtnika.

Na tu temu najavljuje skori razgovor s labinskim gradonacelnikom Tulijom Demetlikom, no, kako primjecuje, i gradski je proracun "u klincu" pa se nicemu ni ne nada.

Vesna Dragolin, koja nakon 21 godinu zatvara parfumeriju i poklon-trgovinu "Veta", takoder se žali na bezbroj nameta.

- Pala je kupovna moc, a davanja obrtnika stalno rastu. Ispadamo zbilja premali za takav sustav, prakticki «posljednji Mohikanci". Jedino nam je najmodavac, takoder obrtnik, izašao u susret spustivši cijenu prostora, kaže Dragolin.

- Nudili smo kvalitetnu robu, no sada više prolazi jeftinija, ona iz kineske trgovine ili sa sajma. Tražili smo i putem Udruženja obrtnika da na sajmu, ako ga se vec ne može ukinuti, barem vrijede isti uvjeti kao i za nas - dakle, deklarirana roba, izdavanje racuna... Jedino davanje štandera je tzv. placarina i to ne može biti lojalna konkurencija, napominje Dragolin.

"Neka obrtnici kažu koliko prostor placaju privatnicima u odnosu na ono što ih na istoj lokaciji traži Grad za njegove kvadrate! Triput više! Ne mora uvijek Grad biti muzara koju ce svi sisati", tvrdi labinski gradonacelnik Tulio Demetlika, odbacujuci optužbe da lokalna vlast ne potice obrtnike. Poziva se, naime, na pisanje poslovnog tjednika Lider, koji je Labin svrstao na drugo mjesto (iza Rijeke) po poticajima poduzetnicima.

- S predstavnicima Udruženja obrtnika razgovarat cemo o zonama zakupa poslovnih prostora, razmisliti o definiranju onih sezonskih, za djelatnosti vezane uz turizam. Možemo raspravljati i o komunalnoj naknadi, ali rijec je o malim iznosima, a taj namet, uostalom, placaju svi gradani, kaže gradonacelnik.

Tome da Labinjani, pogotovo mladi, kupuju u vecim sredinama vjerojatno kumuje upravo - ponuda. Nitko se, naime, nije kvalitetnije dugorocno i sveobuhvatno zabavio odjecom za tu generaciju. "U malom se gradu s rijetkim trgovinama i ne može zadovoljiti sve kriterije. Mladi jednostavno traže više", zakljucuje Zlata Kljajic, voditeljica butika Elegant, koji se ugasio. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter