Loše vrijeme upropaštava turisticki lipanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je prvih pet mjeseci za Istru, što se statistika turistickog prometa tice, završilo u plusu za jedan posto u nocenjima, isto se nece moci reci i za lipanj. Još nema službenih statistickih podataka, medutim, vecina strahuje da ce zbog lošeg rasporeda praznika Duhova i Tijelova u našim emitivnim tržištima, ali i zbog lošeg vremena, brojke ipak biti u padu u odnosu na lani.

No, ohrabruju najave s najbitnijih istarskih emitivnih tržišta, pa se Poluotok nema cega bojati što se tice glavne sezone. Tijekom srpnja i kolovoza, Istru bi, prema ocekivanjima iz njemackog predstavništva Hrvatske turisticke zajednice, trebao pohoditi jednak broj Nijemaca kao i lani.

A ako brojke budu i bolje, kako kaže direktor predstavništva Zlatko Deželjin, nitko se nece žaliti. Prvih je pet mjeseci promet s njemackog tržišta bio dobar, ali zato mislim da cemo odredene minuse imati u lipnju zbog lošeg rasporeda praznika i lošeg vremena, zbog cega je velik dio gostiju koji se odlucuju za dolazak u zadnji cas, a najcešce pune kampove i privatni smještaj, ostao kod kuce.

Bez obzira na to, ocekujemo da ce glavna sezona i posezona, što se Nijemaca tice, biti dobra. To pokazuju rezultati touroperatera koji pune hotele, ali i privatni smještaj. Svi su odreda u plusu. U porastu je i interes za moto-turizam te luksuzni turizam, koji cini manji segment, ali svakako bi mogao imati prevagu, kazao je Deželjin te istaknuo da ce nauticki turizam bilježiti dobre brojke.

U prvih pet mjeseci Nijemci su u Istri s 663 tisuce ostvarili cak 21 posto više nocenja nego lani. Isto tako, bilo ih je cak sedam posto više, odnosno oko 104 tisuce. S tako dobrim statistikama ne možemo se pohvaliti kada su Talijani u pitanju. Istru je, naime, u tom periodu posjetilo 33 posto manje Talijana, odnosno tek njih 63 tisuce, koji su ostvarili 29 posto manje nocenja, odnosno 158 tisuca. (B. BAN)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter