Loše dijete uzrokuju žucne kamence

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijete mogu uzrokovati pojavu žucnih kamenaca. Pokazala je to americka studija s gotovo 25.000 muškaraca koji su u 10 godina cesto iznova dobili i gubili na kilaži.

Njihov rizik za pojavu žucnih kamenca bio je daleko veci nego kod muškaraca koji imaju konstantnu kilažu, napisali su u Archives of Internal Medicine.

Ova studija je u skladu s prethodnim istraživanjima na ženama koje su sugerirale da je yo-yo efekt, kao i nagli gubitak kilograma i pretilost rizicni faktor za pojavu žucnih kamenca.

Što je bio veci gubitak i ponovno nakupljanje kilograma to se i povecao rizik od pojave kamenca.

"Sad su i pretilost, i rapidni gubitak kilograma, i ciklus gubljenja i ponovnog nakupljanja kilograma povezani s procesom stvaranja žucnih kamenaca," istaknuo je voditelj istraživanja dr. Chung-Jyi Tsai, gastroenterolog na sveucilištu Kentucky Medical Center.

Cini se da je jedan od najboljih nacina da izbjegnete pojavu kamenca sprecavanje debljanja. Za one koji su se vec udebljali najbolje je da kilograme skidaju postepeno i ne preskacu obroke. Naime, preskakanje obroka povecava kontrakciju žucne kesice, a ovo stvaranje kamenaca.

Idealan tempo za gubljenje viška kilograma bio bi od 720 grama do maksimalno 2,5 kilograma mjesecno, rekao je Michael Leitzmann, strucnjak za žucne kamence koji je takoder bio ukljucen u istraživanje.

Da ima žucne kamence, svjesno je oko 20 posto oboljelih.


Podijeli: Facebook Twiter