Loša prehrana u trudnoci, pretilo dijete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Loša prehrana u trudnoci može štetiti DNK-u bebe u maternici, povecavajuci kasnije opasnost od pretilosti, srcane bolesti i dijabetesa, rezultat je to medunarodne znanstvene studije.

Skupina medunarodnih strucnjaka svojim je istraživanjem prvi put znanstveno dokazala vezu izmedu prehrane u trudnoci i djecje pretilosti.

"To je veliko otkrice jer prvi put raspolažemo podacima za izradu optimalne prehrane buduce majke", kazao je u utorak profesor Peter Gluckman s Instituta Liggins pri sveucilištu u Aucklandu. "Ona može varirati od jedne do druge majke, ali bi mogla biti važno orude u svladavanju epidemije pretilosti".

Studija znanstvenika iz Britanije, s Novog Zelanda i iz Singapura pokazuje da ono što jede majka u trudnoci ima utjecaja na DNK njezina djeteta, kroz proces nazvan epigenetska promjena.

Djeca s povišenom razinom epigenetske promjene prije ce razviti metabolizam koji zadržava masnoce i postati pretili, rekli su znanstvenici. Takva djeca teže približno tri kilograma više od ostale u dobi izmedu šeste i devete godine, kazao je profesor Gluckman.


Podijeli: Facebook Twiter