Loša poruka načelnici pred donošenje novog proračuna

Odnosi u Općini Ližnjan na rubu su svađa (Danilo MEMEDOVIĆ)
Odnosi u Općini Ližnjan na rubu su svađa (Danilo MEMEDOVIĆ)

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine Ližnjan, kao i izvještaj o radu načelnice Maje Cvek za prvih šest mjeseci ove godine nije dobio zeleno svjetlo Općinskog vijeća na sjednici u srijedu navečer. Najveća zamjerka vijećnika bila je ta da se na kraju godine usvajaju izvješća koja su trebala biti spremna još ljetos. Može li neprihvaćanje tih izvješća rezultirati blokiranjem Općine na prijelazu u 2016. godinu, pitali smo predsjednika Vijeća Zorana Milinkovića, člana SDP-a, iste stranke iz koje dolazi i načelnica Cvek.

- Ne, nije presudno da izvješća budu prihvaćena da bi Općina funkcionirala, moraju tek proći proceduru kroz Vijeće i to je učinjeno. Ali ovo sasvim sigurno nije dobra poruka načelnici od većine vijećnika nezadovoljnih njenim radom pred donošenje proračuna, rekao je Milinković. Na pitanje kada će se održati sjednica na kojoj će glasati o budžetu za 2106., Milinković je rekao da je prijedlog proračuna spreman, stigli su amandmani, ali datum službeno nije utanačen.

Treba podsjetiti da su se i lani odvijale neugodne stvari po općinu, s obzirom da načelnica Cvek prilikom izglasavanja proračuna za ovu godinu isprva nije uspjela osigurati većinu u Vijeću. Ližnjanu je prijetilo raspuštanje izvršne i predstavničke vlasti, ali je ključan glas u korist proračuna prevagnuo na sjednici sazvanoj u zadnji čas - 30. prosinca.

Odluke koje nisu usvojene na ovoj sjednici odbačene su sa sedam glasova protiv, naspram pet glasova za. U Vijeću se nalazi šestero vijećnika koalicije SDP i HSU, četvero IDS-a, jedna nezavisna vijećnica po jedan član Laburista i HSP-a Ante Starčević.

- Po okončanju sjednice obratio sam se vijećnicima nezadovoljan odnosom izvršne vlasti prema predstavničkom tijelu. A da je to zaista tako pokazuje to što je načelnica u tom trenutku napustila sjednicu. Kao predsjednik to sam morao učiniti, bez obzira na stranačku pripadnost, jer na prvom mjestu moraju biti mještani, pa onda općina. Suradnjom se može sve napraviti, nesuradnjom ništa, i nema mjestu podcjenjivačkom odnosu. I ponudio sam, ako itko, pa i izvršna vlast, smatra da je predsjednik Vijeća kočničar razvoja Općine, da me maknu s te funkcije, ali to mogu učiniti samo vijećnici, rekao je Milinković.

Kada govori o (ne)suradnji treba podsjetiti da u Općini Ližnjan postoje mnogi problemi: više su puta vijećnici ukazivali na činjenicu da im izvršna vlast ne daje tražene informacije, poznato je da u upravi nedostaje djelatnika jer su mnogi na bolovanju, a pokrenute su i tužbe zaposlenika protiv načelnice. (Z. STRAHINJA)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter