Loša karma rovinjske Gimnazije

Gradnja kasnila zbog ukopavanja dvorane i dodatnog temeljenja Gimnazije (A. POKRAJAC)
Gradnja kasnila zbog ukopavanja dvorane i dodatnog temeljenja Gimnazije (A. POKRAJAC)

I novo polugodište učenici Srednje škole Zvane Črnje i Srednje talijanske škole u Rovinju dočekali su bez mogućnosti korištenja novih učionica i sportske dvorane u nadogradnji stoljetne zgrade Gimnazije.

Postupak natjecanja za opremanje aneksa Gimnazije i sportske dvorane konačno je završen krajem studenoga prošle godine, kada je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbilo žalbu na natječaj i time potvrdilo izabranog najpovoljnijeg ponuđača, tvrtku Brid iz Čakovca. S čakovečkom tvrtkom pred Božić Ministarstvo je potpisalo ugovor o nabavci potrebne opreme i opremanju nadogradnje.

Učenici i nastavnici dviju srednjih škola konačno bi krajem ove školske godine, četiri godine od početka investicije, mogli početi koristiti nove prostore. Od početka ovu investiciju prati loša karma. Najprije je krhka rovinjska oporba izrazila svoju rezervu prema investiciji, a nezavisni vijećnik Bruno Poropat je čak pisao tadašnjoj Vladi da ne krene s radovima.

Razlozi su bili skupo ukopavanje dvorane u brdo i moguća iznenađenja oko zgrade stoljetne Gimnazije, kojoj je kasnije dodatno trebalo učvršćivati temelje, što je poskupilo ugovorene radove. Poropat je tvrdio da bi se za 75 milijuna kuna, za koliko je sklopljen ugovor o gradnji, mogao izgraditi novi srednjoškolski centar za sve tri škole sa sportskom dvoranom, a Gimnaziju prepustiti Centru za istraživanje mora za novi Studij mora pri pulskom Sveučilištu, za koji će se ionako morati graditi nove zgrade.

Prema do sada poznatim podacima, s opremanjem će se investicija s početnih 75,6 popeti na 86,5 milijuna kuna. Kada bi se tome pridodale pripreme za investiciju i kamate na kredit koji je za gradnju podigao Grad Rovinj, iznos bi bio i veći. U ovu skupu investiciju ušlo se da bi se učenicima dviju srednjih škola poboljšali uvjeti za odvijanje nastave, a učenicima Srednje škole Zvane Črnje, koja ima najviše putnika, pohađanje nastave u jutarnjoj, a ne kao do sada u dvije smjene. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter