Loša godina za maslinare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljoprivrednici Rovinjštine zabrinuti su za ovogodišnji urod maslina. Na pojedinim podrucjima otpao je velik dio plodova. Na nekim poljima masline su ostale gole, sasvim bez plodova. Buduci da su se plodovi osušili i potom otpali, ispocetka su mislili da je to zbog nedostatka vlage. Na nekim se lokacijama medutim nešto plodova ocuvalo pa je maslinarima otpadanje postalo sumnjivo.

Bernardina Hlevnjak iz vodnjanskog Agroturista, koja povremeno savjetuje i maslinare udružene u Agrorovinj, kaže da je opadanje mladih plodova posljedica najezde maslininog svrdlaša. Rijec je o štetniku crvene boje, slicnog pipi koja napada vinovu lozu, dugackom pola centimetara, koji se pojavljuje periodicno, u prosjeku svake tri godine. Ove je godine ocito dobro prezimio pa je intenzivno napadao masline, posebno sorte koje imaju manji plod, kao što je leccino, i na Rovinjštini raširenu rošinjolu.

Hlevnjak i mladi, vec afirmirani maslinar Emil Peteh isticu da je ove godine i oplodnja maslina bila slabija. U vrijeme cvatnje u svibnju je bilo nekoliko pljuskova, koji su isprali pelud s cvjetova i puno mladih zametnutih plodova. Nakon toga došla je suša, a potom je svrdlaš uništio ionako mali rod. Svrdlaš buši košticu masline, ciji se plod potom suši i opada pa se cini kao da ga stablo zbog suše odbacuje. Pod povecalom se medutim može vidjeti da je plod zapravo probušen.



Šteta ima i na podrucju Bala. Poznati maslinar Emanuel Grubic kaže da je stalno u maslinicima i da je na mamcima rano primijetio pojavu svrdlaša. Prvi je nalet tretirao pitroidima i reodanom i uspio izbjeci vecu štetu. Od drugih je maslinara cuo da u njihovim maslinicima ima dosta štete.

Poznati strucnjak za masline Franko Raguž iz vodnjanskog Agroturista kaže da je svrdlaš prouzrocio velike štete i na Vodnjanštini, a i dalje u južnoj Istri. Neke su manje lokacije poštedene, ali na podrucjima gdje je napao leccinu i pendolinu otpalo je 50 do 70 posto oštecenih plodova.

Svrdlaš prvenstveno napada male plodove, ali ako nema takvih, okomljuje se i na one vece, deformirajuci ih i smanjujuci prinos ulja. Stoga je maslinike u kojima je ostalo plodova poželjno tretirati sredstvima na osnovi prirodnih insekticida ili onima koji se koriste za suzbijanje ostalih štetnika. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter