Loš zakon bolji od bezakonja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U saborskoj raspravi o Zakonu o turistickom zemljištu u ime Kluba zastupnika IDS-a istupio je Damir Kajin. «Stav kluba IDS-a je kako je ovo loš zakon, ali je i takav loš zakon bolji od nikakvog. Ovo pitanje vec jednom treba riješiti. Zakon je tipican uradak državne vlasti. Država ne priznaje da je to tzv. turisticko zemljište do '93. bilo vlasništvo jedinica lokalnih samouprava, tocnije ondašnjih opcinskih skupština. '93. godine ono je “nacionalizirano”, oteto lokalnoj samoupravi, postalo je državno vlasništvo i od tada pocinju problemi», rekao je Kajin.

«Sedamanest-osamnaest godina se ne riješava pitanje turistickog zemljišta, znaci kapitala od deset milijardi eura,» istaknuo je Kajin i nastavio: Zašto državi nije stalo doci pa makar i do neke simbolicne naknade? To je razlog zašto sam siguran da su se sve dosadašnje vlade, bilo ljeve, bilo desne, kad je rijec o turistickom zemljištu, dale korumpirati od tog kapitala. Vlasnici hotelskih sustava, imam dojam, svjesno su korumpirali utjecajne pojedince koji su na tu materiju mogli utjecati. Neki su možda danas ovdje u sabornici, drugi u Vladi, treci u mirovini, oni peti u Ustavnom sudu, ali cinjenica je da se to pitanje nije željelo riješiti.”

«Zar nije gospodo paradoksalno”, objasnio je IDS-ov zastupnik, “da neki mali ugostitelj, na pulskom forumu ili na Dekumanovoj u Porecu, najam jednog kvadratnog metra tog prostora placa 16 eura gradu Puli ili Porecu, dok neki tajkun za 100 hektara kampa, kojeg su mu drugovi i radnicka klasa uredili do '90. godine, ne placa niti jednu kunu. Gdje je to još osim u Hrvatskoj moguce? Vjerojatno nigdje. A zašto je to bilo tako? Zašto sad Državno odvjetništvo ne istraži pozadinu te pravne i društvene perverzije? Ponavljam, to se nije naprosto željelo riješiti jer su pojedinci korumpirali politicka vodstva mnogih stranaka.

Damir Kajin je na kraju pozvao da se zakon donese do ljetne turisticke sezone: “Tvrdim da je bolji i loš zakon nego nikakav kada je rijec o turistickom zemljištu. Medutim, živo me zanima da li ce taj zakon u trecem citanju biti izglasan do 1.lipnja i da li ce do tada biti doneseno onih 20 podzakonskih akata, da bi se mogao prikupiti neki iznos kada pocinje turisticka sezona. Ako ne budu doneseni podzakonski akti, mislim da ce ponovo biti rijec o korumpiranju politickog vodstva.”


Podijeli: Facebook Twiter