Loš termin zbog velikog broja besplatnih ulaznica


Nakon što smo prije desetak dana pisali o humanitarnoj akciji "Plastičnim čepovima do skupih lijekova", a u koju se uključio i Nacionalni park Brijuni, nezadovoljstvo roditelja čija djeca, radi neprikladnog termina, ne mogu iskoristiti dobivene karte ne jenjava. Podsjetimo, u akciji je bilo potrebno prikupiti deset kilograma čepova za jednu grupnu ulaznicu za vrtić, a koja se mogla iskoristiti u travnju i svibnju ili na jesen. No, kasnije su iz Brijuna naveli da se one mogu iskoristiti samo popodne, odnosno u terminu od 16.45 sati.

Riječka djeca se osjećaju prevareno

Iz Nacionalnog parka Brijuni potvrdili su nam tada da su "ugodno iznenađeni velikim odazivom, te su u želji da udovolje svim sudionicima akcije, osigurani jednaki uvjeti posjećivanja parka, svakodnevno tijekom cjelokupnog razdoblja akcije, a to je termin u 16.45 sati" te da je tijekom akcije prikupljeno nevjerojatnih 9.464 kilograma plastičnih čepova, čime je Nacionalni park dodijelio ukupno 21.586 besplatnih ulaznica.

Kako doznajemo od Marize Kovačević, ravnateljice Dječjih vrtića Pula, ali i predsjednice udruge privatnih vrtića Istarske županije Sabine Vidos, pulski vrtići će ulaznice iskoristiti poslijepodne u dogovoru s roditeljima. No, dok se pulski vrtići još nekako i mogu prilagoditi, problem ostaju oni koji su se uključili u ovu akciju, a dobivenu nagradu ne mogu iskoristiti, kao to je slučaj s vrtićima iz drugih županija. Obratili su nam se tako i roditelji djece iz skupine predškolskog odgoja za talijansku nacionalnu manjinu "Stelle Marine" iz riječkog Dječjeg vrtić Mirta koji su otvoreno pismo poslali i Upravi Brijuna.

- Duboko smo razočarani i ogorčeni zbog prijevare u ishodu humanitarne akcije "Plastičnim čepovima do skupih lijekova" kojoj smo se mi kao roditelji, naša djeca i naše odgojiteljice, svim srcem priključili. Sakupljali smo plastične čepove, u vrtiću su se organizirale radionice o smislu pomaganja drugima, volontiranju, o ljepotama nacionalnog parka, ostacima dinosaurusa te važnosti čuvanja prirode, vele roditelji.

No, razočarenje je stiglo kada su odgojiteljice dobile odgovor da "biranje termina nije moguće" i da je "jedini mogući, vanredan termin" za ulazak u park od 16,45 do 20/21 sat".

- Uz imalo dobre volje, svatko može zaključiti da vrtićka skupina koja dolazi iz Rijeke, udaljenoj više od sat vremena autobusom, i čija se dob kreće od tri do šest godina starosti, ne može u tako kasnom terminu doći na Brijune i vratiti se svojim kućama prije 22 sata navečer, zaključuju roditelji.

NP Brijuni izražava žaljenje

Kako doznajemo od Vesne Danko Klunić, više stručne savjetnice za promidžbu i odnose s javnošću NP Brijuni, akciji su se pridružili u najboljoj namjeri i Brijuni od toga nemaju baš nikakve materijalne koristi. U početku su bili oduševljeni odazivom, a zatim se našli pred organizacijskim problemom jer su podijelili preko 21 tisuće ulaznica te odlučili da će svima, pod istim uvjetima, omogućiti da posjete otočje u jedinstvenom terminu u 16.45 sati. Posebno jer su čepove, osim najmanjih, skupljala i srednjoškolci, privatne osobe, tvrtke, a NP Brijuni treba dopustiti i da se odvijaju redoviti izleti koji izletnici plaćaju.

- Još jednom izražavam žaljenje što je ova akcija humanitarnog karaktera dobila negativne konotacije, no ponavljam, svim smo sudionicima omogućili da svoje karte iskoristi u gotovo 150 dana (od 9. travnja do 30. lipnja, pa kasnije od 1. rujna do 31. listopada) uključujući subote i nedjelje, zaključuje Danko Klunić. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter