Los Angeles: Uhićen autor filma koji vrijeđa islam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Amerikanac egipatskog podrijetla Nakoula Basseley Nakoula (55), autor filma "Nevinost muslimana" u kojemu se vrijeđaju islam i prorok Muhamed, a u svijetu je pokrenuo niz žestokih prosvjeda, uhićen je u četvrtak navečer u Kaliforniji pošto je prekršio uvjetnu kaznu.

Nakoula je 2011. uvjetno osuđen na 21 mjesec zatvora zbog lažnog predstavljanja i prijevare s kreditnim karticama. Prema uvjetima osude, Nakouli je bilo zabranjeno korištenje računala i pristup internetu.

Američke vlasti objavile su da istražuju je li Nakoula prekršio uvjete puštanja iz pritvora, te da ne istražuju njegovu povezanost sa spornim islamofobnim filmom.

Sud je odbacio Nakoulin zahtjev da se brani sa slobode. "Sud ovaj put ne vjeruje optuženom", rekla je sutkinja suda u Los Angelesu Suzanne Segal.

Njegov odvjetnik izjavio je kako namjerava uložiti žalbu na takvu sudsku odluku, uz objašnjenje da je Nakoulino pritvaranje opasno zbog velikog broja zatvorenika muslimanske vjeroispovijesti u jednom od zatvora u Los Angelesu u kojemu će biti smješten.

Nakoula je nedavno izjavio kako nimalo ne žali zbog toga što je snimio film koji je pokrenuo val prosvjeda u brojnim muslimanskim državama. "Ne, uopće ne žalim. Tužan sam zbog pogibije američkog veleposlanika u Libiji, no ne mogu reći da žalim što sam radio na tom filmu", rekao je taj 55-godišnji Kopt koji živi u Kaliforniji.

"Ja sam zaslužan za emitiranje 14-minutnog isječka iz filma, a razmišljam o tomu da objavim i njegovu integralnu verziju. Mojim filmskim uratkom nitko nije manipulirao", rekao je nedavno Nakoula za lokalni radio u Los Angelesu.

"1994. objavio sam knjigu o islamu, a neki su me ljudi, nakon što su je pročitali, zamolili da po njoj snimim film. To sam i učinio. Poruku šaljem cijelome svijetu, a ne samo muslimanima i nadam se da ćete vidjeti film do kraja prije nego što me osudite", rekao je.

Nakon Egipta, Jemena i Libije, žestoki prosvjedi zbog filma izbili su i u Bangladešu, Sudanu, Pakistanu, te u Afganistanu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter