Lorencin: Želim turizmu dati drugačiju dimenziju

Darko Lorencin (M. MIJOŠEK)
Darko Lorencin (M. MIJOŠEK)

Smjena direktorice Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić spominje se u javnosti već od ljeta prošle godine kada se u nacionalnoj turističkoj organizaciji počela provoditi nova sistematizacija radnih mjesta.

Međutim, medijska nagađanja o njenom, kako se pisalo, lošem radu, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Darko Lorencin nikad dosad u javnosti nije komentirao. Štoviše, uživala je njegovu podršku. A onda je direktorica smijenjena prošlog tjedna na turističkom vijeću kada nije prihvaćeno njeno izvješće o radu za prošlu godinu i upravo je Lorencin bio nezadovoljan njenim radom.

Inače odmjerena Matešić odlučila je uzvratiti udarac te prozvala Lorencina da pogoduje konzultantskim kućama i da je to razlog njene smjene, a ne njen loši rad.

Čime to točno u radu direktorice Matešić u 2013. niste bili zadovoljni da ste se odlučili za njenu smjenu?
Turizam je jedan od sektora koji u Hrvatskoj postaje sve važniji i jednostavno si tu ne možemo dozvoliti nikakva eksperimentiranja. Nakon više od godinu dana rada bivše direktorice imamo uvide u stanje i kretanja i ne želimo više ništa prepuštati slučajnosti. Rokovi su kratki i moramo biti sto posto sigurni da će se određene promjene provesti. Dok sam na ovoj funkciji želim turizmu dati drugačiju dimenziju i konačno iz njega izvući maksimum.

Znači u zadnjih se godinu i pol dana maksimum nije izvlačio?
Uz pokušaje korigiranja i dogovaranja s bivšom direktoricom nažalost nakon jednog duljeg vremenskog razdoblja nisam uspio dobiti od HTZ-a instituciju koja treba određivati tempo razvoja, oglašavanja, stvaranja i promicanja brenda kakav smo si zamislili. I u tom pogledu u potpunosti preuzimam kao ministar odgovornost. Odluku o razrješenju direktorice donijelo je turističko vijeće koje ima 13 članova, a na sjednici je bilo prisutno njih deset. Radi se o top menadžerima i ljudima koji upravljaju ključnim tvrtkama u hrvatskom turizmu.

Prošli smo petak donijeli odluku o neprihvaćanju programa sa sedam glasova za, dva suzdržana i jednim protiv. Uopće nije  tragično što izvješće nije prihvaćeno. To je mogućnost koja je dana, ali do sada u hrvatskoj povijesti u 20-ak godina nije bila iskorištena. Oko toga sam postigao suglasje s članovima vijeća. Inače, još sam krajem godine od pojedinih članova vijeća dobio poruku da ukoliko ne počnemo provoditi promjene onom dinamikom koju smo zamislili, da će potaknuti inicijativu za smjenu. Što se očekivalo od mene? Da neću reagirati i da zbog pritiska javnosti neću pokrenuti ovaj proces ili da neću imati hrabrosti za to jer su rijetki oni koji su za to imali hrabrosti, pogotovo u turizmu?! Dok sam na ovoj funkciji želim iskoristiti vrijeme i radit ću na tome do posljednje minute svog mandata. (B. BAN)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter