Lorencin zapošljavao previše ljudi na ugovor o djelu

Aktualni i bivši ministar turizma: Anton Kliman i Darko Lorencin (N. LAZAREVIĆ)
Aktualni i bivši ministar turizma: Anton Kliman i Darko Lorencin (N. LAZAREVIĆ)

Zbog "viška" ugovora o djelu protekloj godini, državna revizija dala je Ministarstvu turizma uvjetno mišljenje. Prema tom mišljenju, tadašnji IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin izdvojio je 200 tisuća kuna više za ugovore o djelu nego je trebao. Naime, lani su sklopljeni u govori o djelu s 21 vanjskim suradnikom, od čega se sedam odnosi na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje ima sjedište na istoj lokaciji kao i Ministarstvo.

"Najveći dio poslova prema zaključenim ugovorima o djelu odnosio se na poslove državnih službenika iz redovne djelatnosti Ministarstva. Rashodi za izvršitelje usluga na temelju ugovora o djelu su ostvareni u iznosu 698.924 kuna, što čini 2,8 posto

sredstava osiguranih za osnovne plaće s doprinosima zaposlenika Ministarstva za 2015. te su veći od propisanog iznosa za

200.924 kuna", stoji u odluci revizije.

Bilo je premalo zaposlenika

Ministarstvo je prihvatilo ovaj nalog, te obrazložilo da je do toga došlo jer imaju premali broj zaposlenika. "Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva turizma i Pravilnikom o unutarnjem redu, utvrđen broj od 310 potrebnih službenika i namještenika za obavljanje poslova Ministarstva. Koncem 2015. u Ministarstvu je bilo 163 zaposlenika, ili 48 posto manje od predviđenog broja. S obzirom da je još uvijek na snazi Odluka o zabrani zapošljavanja državnih službenika i namještenika u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske, navedena Odluka uzrokuje manjak zaposlenika koji su potrebni za obavljanje poslova Ministarstva, što u konačnici rezultira potrebom za obavljanjem poslova putem ugovora o djelu, a u svrhu potpunog i pravodobnog obavljanja poslova i zadataka", navode u Ministarstvu.

Bez obzira što im, kako kaže sistematizacija, nedostaje djelatnika, smanjili su broj ugovora o djelu s 21 na njih šest, te navode da će i dalje smanjivati broj ugovora o djelu. Inače, ugovori o djelu sklapani su za poslove, poput kadrovskih i arhivskih, izradu prijedloga Uredbe o unutarnjem ustrojstvu, Pravilnika, odluka i općih akata Ministarstva, pripremu sjednica kolegija, organiziranje sastanaka i vođenje zapisnika, arhivskih poslovi, unos raznih podataka u računalo i druge poslove. (B. BAN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter