Lorencin zadovoljan: Neka se i ove ponovi 2013.!

Ministar turizma Darko Lorencin (R. ŠUVAR/CROPIX)
Ministar turizma Darko Lorencin (R. ŠUVAR/CROPIX)

Prošla je godina ponovno završila rekordom turističkog prometa, dok po prihodima tek dostiže 2008. godinu. Naime, prema podacima sustava turističkih zajednica na Jadranu i u Gradu Zagrebu, od siječnja do prosinca ostvarena su 12,43 milijuna dolazaka što predstavlja porast od 5,5 posto te 72 milijuna i 105 tisuća noćenja što predstavlja porast od 4,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, istaknuto je jučer na konferenciji za novinare u Ministarstvu turizma u Zagrebu koju su priredili ministar Darko Lorencin i direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić. 

- Da je turistička sezona 2013. bila uspješna, pokazuju i ostali rezultati. Osim u dolascima i noćenjima, rast bilježimo i u prihodima od putovanja stranih turista. Prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke za prvih devet mjeseci, prihodi su iznosili 6,59 milijardi eura, što predstavlja rast od 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine. Očekujemo da će ukupni prihodi od putovanja u 2013. godini, prvi put nakon 2008. godine, premašiti iznos od 7 milijardi eura, kazao je Lorencin.

Matešić je dodala da je zadovoljna porastom turističkog prometa, porastom prihoda od turizma, kao i porastom novozaposlenih u turizmu.

U apsolutnim brojkama najviše dolazaka i noćenja ostvareno je u Istri, gdje bilježimo porast dolazaka od jedan posto (ukupno 3,1 milijuna) te noćenja od 0,3 posto (ukupno 22 milijuna), dok su najveći porasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kao i prethodnih godina u Hrvatskoj je najviše gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Češke, Italije, Poljske, Nizozemske, Slovačke, Velike Britanije i Mađarske.

Iznimno je dobar bio i blagdanski prosinac kada je u čitavoj državi zabilježeno 9,2 posto više dolazaka (132,8 tisuće) te 11,3 posto noćenjima (355,7 tisuća) u odnosu na lani. U Istri je ostvaren 23.531 dolazak što predstavlja rast od 7,7 posto te  77.652 noćenja što je plus od 9,1 posto.

Na upit kakve rezultate priželjkuje i očekuje od 2014. godine, ministar Lorencin je kazao: "Da se ponovi 2013.!". (B. BAN, S. Pa.)


Podijeli: Facebook Twiter