Lorencin: Važan nam je pustolovni i sportski turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Darko Lorencin prilikom današnje posjete Nacionalnom parku (NP) Starigrad Paklenica istaknuo je važnost razvijanja selektivnih oblika turističke ponude poput pustolovnog i sportskog turizma, koji su među deset ključnih proizvoda iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020., a razvijaju se u sklopu tog NP-a.

Izvijestivši danas o toj posjeti, iz Ministarstva turizma ističu da se tom prilikom ministar sastao s ravnateljem te javne ustanove Zlatkom Marasovićem, načelnikom općine Starigrad Krstom Ramićem, direktoricom TZ općine Starigrad Paklenica Marijanom Marasović te direktorom TZ Zadarske županije Ivom Dunatovom razgovarajući pritom o aktualnostima u razvoju turizma na području Starigrad Paklenice s naglaskom na sportsku ponudu i aktivnosti NP-a.

Predstavnici NP naglasili su kako godišnje imaju više od 110 tisuća posjetitelja, od čega 30 posto alpinista, koji uglavnom dolaze izvan ljetnih mjeseci, pa tako sezona traje od ožujka do studenog.

Najavili su i uređenje velikog centra za posjetitelje na lokaciji parka, izgradnju dodatnih pješačkih staza za pristup parku te heliodroma za potrebe sigurnosti, dok su predstavnici TZ-a općine Starigrad Paklenica istaknuli da aktivno rade na jačanju sportske i pustolovne ponude u destinaciji, posebice na razvoju bike turizma, kanuina i raftinga.

Ministar je na to sve kazao da sportski i pustolovni turizam i u svijetu i kod nas bilježi sve veći interes te da je stoga dodatna ponuda vezana uz taj segment svakako razlog više za dolazak u našu zemlju.

Naglasio je i da Ministarstvo turizma posvećuje veliku pažnju segmentu sigurnosti, pa tako godišnje za HGSS izdvaja milijun kuna, a najavio je i da će za poboljšanje sigurnosti biti učinjene dodatne izmjene u regulativi.

Prilikom boravka u Starigrad Paklenici ministar je kratko posjetio i 4. Starigrad Paklenica Film festival, međunarodni festival glazbenog dokumentarnog filma. Pohvalio je tu manifestaciju, naglasivši važnost stvaranja dodatne ponude u destinaciji.

To pridonosi objedinjavanju povijesti i tradicije Hrvatske, a upravo zato je važan razvoj destinacijskih menadžment kompanija (DMC) koje će, uz ostalo, objedinjavati dodatnu ponudu u destinaciji i nuditi je turistima, kazao je ministar.

Lorencin je prilikom posjete Nacionalnom parku pokazao i vlastite penjačke vještine, te se unatoč klizanju uspješno popeo na stijenu. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter