Lorencin: U privatni smještaj uložiti 700 mil. eura


Privatni iznajmljivači iz cijele Istre od jučer svoja pitanja i nedoumice oko poslovanja, novih zakona, propisa te projekata i poreza mogu uputiti sekciji Zajednice obiteljskog smještaja Istarske županije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Pula. Ovo krovno županijsko udruženje istarskih privatnih iznajmljivača osnovano je jučer u Puli nakon što su slične zajednice već osnovane na Kvarneru, u Lici, Šibensko-kninskoj te Zadarskoj županiji.

Za predsjednika je izabran Miroslav Pretula iz Umaga, a njegova je zamjenica Tamara Masovčić iz Pazina. Ujedno, osnovano je i šest takozvanih subregija ili klastera po uzoru na Lokalne akcijske grupe (LAG) te njihovi predsjednici - Miroslav Pretula, Slaven Zlatić, Rita Ritossa, Nerina Božac, Marija Golja te Irena Pliško. Na nacionalnoj razini zastupat će ih već aktivna centralna Zajednica obiteljskog smještaja koja postoji već četiri godine, na čijem je čelu privatni iznajmljivač Nedo Pinezić s Krka.

On je brojnim istarskim iznajmljivačima i predstavnicima turističkih zajednica predstavio što udruživanje iznajmljivača u ovakvu zajednicu donosi te na koji bi se način privatni smještaj koji čini 50 posto smještajnih kapaciteta Hrvatske, broji 370 tisuća ležaja i u kojem se ostvaruje 22,1 milijun noćenja i sedam milijardi kuna prihoda godišnje trebao razvijati do 2020. godine. Samo u Istri privatni smještaj čini 25 posto svih smještajnih kapaciteta i najrazvijeniji je u državi.

- U zadnje dvije godine više nego ikad prije mjere Vlade i Ministarstva turizma prema obiteljskom smještaju osnažile su ovaj sektor pa su i rezultati sve bolji. U prva četiri mjeseca ove godine na nekim područjima bilježimo stope rasta prometa u obiteljskom smještaju i do 35 posto, što samo dokazuje odličan potencijal koji imamo. Međutim, treba nam organizacija i povezivanje. Iskoristili smo sustav TZ-a i HGK-a  koji su nam pomogli da organiziramo sustav na terenu i stvorimo organizaciju koja okuplja ljude u turističkim mjestima , istaknuo je Pinezić.

Kroz ovu strukovnu organizaciju privatni će se smještaj konačno udružiti u jednu organizaciju koju od samih početaka potiče i ministar turizma Darko Lorencin, koji je došao podržati privatne iznajmljivače. On je još jednom spomenuo da je cilj do 2020. podignuti kvalitetu privatnog smještaja u koji će se uložiti 700 milijuna eura. Uz to, iznajmljivači imaju mogućnost udružiti se u difuzne i integralne hotele ili pak u hotel-baštinu.

- Riječ je o ponudi većeg broja smještajnih jedinica obiteljskog smještaja iste kvalitativne razine u vlasništvu različitih privatnih osoba u istoj destinaciji, a koje se tržišno komercijaliziraju na jedinstven način. To podrazumijeva postojanje jedinstvene usluge prodaje i prihvata gostiju, ali i uspostavu tržišne prepoznatljivosti. Prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, obiteljski smještaj u kućanstvima trebao bi povećati bruto iskorištenost za jedan postotni bod, s 14 posto u 2011. godini na 15 posto u 2015. godini, istaknuo je Lorencin. (B.BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter