Lorencin u Azerbajdžanu o turističkoj suradnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Darko Lorencin sastao se danas u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu s ministrom kulture i turizma Abulfasom Garayevim s kojim je razgovarao o mogućnostima suradnje u turizmu, izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Kako se prenosi u priopćenju, ministar Garayev tom je prilikom naglasio da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je interes azerbajdžanskih turista direktno povezan s interesom za ulaganje u turističke projekte te da u njegovoj zemlji postoji rastući interes za ulaganjima u Hrvatsku.

Istaknuo je i velike ambicije svoje zemlje u pogledu razvoja turizma te naglasio kako bi Azerbajdžan mogao mnogo naučiti od Hrvatske u pogledu promocije i razvoja turističkih proizvoda.

Predstavljajuću stanje u hrvatskom turizmu, ministar Lorencin je izvijestio kako ove godine bilježimo više od 12 milijuna dolazaka i 70 milijuna noćenja, kao i da je se intenzivno radi na implementaciji Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. Jedan od najznačajnijih dijelova Strategije odnosi se na investicije, posebno u nove hotelske smještajne kapacitete, čiji se udio u ukupnim smještajnim kapacitetima želi podići s 13 na 18 posto do 2020., pa je ministar Lorencin pozvao sve zainteresirane investitore da se jave na natječaje koji će biti raspisani u 2014.

S obzirom na interes za suradnjom hrvatskih i azerbajdžanskih touroperatora, ministar se sastao i s čelnicima Silkway travel, koji ima ekskluzivni ugovor s nacionalnom avio tvrtkom Azal Airlinesom, te s predstavnicima agencije Polar East, koja u turističkoj sezoni organizira charter letove Baku-Podgorica te ima namjeru proširivanja ponude turističkih putovanja i na Hrvatsku.

Predstavnici agencija su mu naglasili da je kupovna moć azerbajdžanskog stanovništva u porastu te da su sve više zainteresirani za putovanja prema Mediteranu, a touroperatore je najviše zanimao vizni režim. Ministar Lorencin je naglasio da se razmatraju mogućnosti olakšavanja postupka izdavanja viza uz posredovanje vanjskih pružatelja usluga i akreditiranih turističkih agencija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter