Lorencin: Turističke kampanje već daju rezultate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ohrabren dobrim turističkim rezultatima zabilježenima na Jadranu od početka godine te za Uskrsne blagdane, kojima se otvara predsezona, ministar turizma Darko Lorencin kazao je u nedjelju da je sve spremno i za nastavak sezone te ustvrdio da kampanje, poput one "Hrvatska 365", već daju rezultate.

"Sigurno smo spremni za predstojeću sezonu, ova se sezona počela pripremati još u lipnju prošle godine, sve glavne aktivnosti su odrađene, veliki dio posla ostaje još odraditi u ovoj fazi predsezone kako bi osigurali da onaj glavni dio bude što bolji", izjavio je Lorencin u subotu za Dnevnik RTL-a komentirajući neslužbene podatke Hrvatske turističke zajednice kako u hotelima na Jadranu za Uskrs boravi oko 70.000 gostiju.

Velik broj noćenja i posjeta turista za uskrsne blagdane zabilježen je u turističkim odredištima od Dubrovnika, preko Splita, do Istre. Na upit novinara što misli da je razlog dobrom prilivu gostiju u predsezoni, ministar je odgovorio kako su i kampanje, poput one "Hrvatska 365", tomu doprinijele.

"Sve dosadašnje kampanje, sve ono što su turistički djelatnici, od lokalne, regionalne pa do nacionalne razine u javnom sektoru pripremili, a posebno nove investicije u koje se iz godine u godinu upuštaju, gdje svakako privatni sektor diktira kvalitetu, zasigurno nam dovodi takve goste koji se ponovno vraćaju", kazao je Lorencin.

Napomenuo je da projekt "Hrvatska 365", projekt razvoja i plasmana turističkih proizvoda i destinacija u pred i posezoni, već dao rezultate te da će ih i ubuduće dati.

"Kad govorimo o Hrvatskoj 365, možemo pogledati unatrag prosinac, siječanj i veljaču kad je bilo osam, 19 i 15 posto više noćenja. Za nekoliko dana očekujemo podatke i za ožujak, a to nam već na neki način daje naznaku da je program Hrvatska 365 dao rezultate i da će ga tek dati. Tek sada dolaze na vidjelo neke stvari koje mogu bolje i kvalitetnije pripremiti destinacije za naše turiste", istaknuo je Lorencin.

Upitan o mogućem povećanju boravišne pristojbe koja se godinama nije mijenjala, Lorencin je odgovorio da se ove godine sigurno neće mijenjati.

"Ne, ove godine nikako. Radimo i novi Zakon o turističkim zajednicama i novi Zakon o boravišnoj pristojbi i ono što želimo postići je kroz javnu diskusiju, javnu polemiku doći do konsenzusa i dogovoriti se. Pogotovo sada kada vidimo kako neke stvari funkcioniraju u pripremi predsezone i postsezone, kada moramo privući što je moguće veći broj turista", zaključio je ministar turizma.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter