Lorencin: Treba dugoročno iskoristiti ulazak u EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin izjavio je u utorak da Hrvatska u području turizma mora dugoročnije i strateški iskoristiti ulazak u Europsku uniju (EU).

- Nastojimo iskoristiti trenutak ulaska Hrvatske u EU, ali ne samo kratkoročno. Za turiste iz zemalja EU-a miče se carina i uvodi jedinstvena kontrola pa će 95 posto stranih turista nesmetanije ulaziti u Hrvatsku jer će granice biti protočnije, izjavio je Lorencin za Hinu na marginama dvodnevne sjednice Izvršnog vijeća Svjetske turističke organizacije UN (UNWTO) koja se održava u Beogradu i okupila je dužnosnike iz više od 30 država svijeta.

- Kratkoročno ćemo u ovoj sezoni iskoristiti sam taj trenutak ulaska u EU, ali sve ostalo uglavnom ovisi o nama samima, ocijenio je Lorencin.

Ističe da slijede dugoročniji efekti - razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz europske fondove, razvoj golf turizma, malih hotela i privatnog sektora, itd.

Navodeći da su Nijemci tradicionalno najbrojniji turisti, Lorencin je u vrh te ljestvice pridodao Austrijance, Talijane, Slovence i Čehe, ali i naglasio da su hrvatskom turizmu "jako važna i tržišta s po dva do tri posto udjela u ukupnom broju gostiju, jer u konačnom zbroju ti postoci govore o vrlo značajnom broju turista".

Istaknuvši da Hrvatska mora pridavati veliku pozornost i malim tržištima, kakva je i Srbija, Lorencin je izrazio uvjerenje da će, uvažavajući činjenicu da Hrvatska ima jedan od najboljih odnosa kvalitete i cijene od svih mediteranskih zemalja, i turista iz Srbije ove godine biti više od prošlogodišnjih oko 80.000, koliko ih je službeno registrirano.

Komentirajući manju ofenzivnost Hrvatske na sajmovima turizma, objasnio je da se "stvari moraju strateški mijenjati, sukladno novim tehnologijama i razmjeni informacija".

Hrvatski ministar turizma u Beogradu se susreo i s glavnim tajnikom UNWTO Talebom Rifaijem i informirao ga o Strategiji razvoja hrvatskog turizma, u kojoj je kao glavni cilj postavljen ulazak među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta do 2020. godine.

Rifai je pohvalio napore Hrvatske te rezultate turističkog prometa Hrvatske u 2012. godini, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, istaknuo važnost pitanja viza za UNWTO te se raspitao za mjere koje se poduzimaju da bi olakšao prelazak na vizni režim EU-a.

Ministar Lorencin susreo se i s državnim tajnikom u Ministarstvu financija i gospodarstva Srbije Goranom Petkovićem, koji je istaknuo odličnu suradnju između dvaju ministarstava, čestitao na skorom ulasku Hrvatske u EU i naglasio da od Hrvatske, kao lidera na području turizma u regiji, svi trebaju učiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter