Lorencin: Predsezona završila u značajnom plusu

Sanja Cinkopan Korotaj, Darko Lorencin i Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Sanja Cinkopan Korotaj, Darko Lorencin i Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Predsezona u Hrvatskoj završila je u značajnom plusu turističkog prometa, novozaposlenih te prihoda od turizma. Dolasci su tako u prvih šest mjeseci prema podacima turističkih zajednica porasli za 6,6 posto, noćenja za 4,7 posto, prihodi za prvih pet mjeseci prema podacima Porezne uprave za 15 posto, a novozaposleni za 12,6 posto.

Te je podatke danas na konferenciji za novinare predstavio ministar turizma Darko Lorencin u Puli u prisustvu pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, direktora TZ-a Istre Denisa Ivoševića, direktorice pulskog TZ-a Sanje Cinkopan Korotaj te direktora Zračne luke Pula Svemira Radmila. Pulu je odabrao budući da je u prvih šest mjeseci ostvarila ogroman porast turističkog prometa od čak 19 posto.

- Smatram da smo napravili dobar temelj za glavnu sezonu i sada nam je bitno "izvući" srpanj koji bi trebao biti na lanjskoj razini te uz dobre najave za kolovoz, rujan i listopad zaključiti turističku godinu s nekoliko postotaka povećanja. Pula je velika turistička destinacija koja ima veliki rast od 19 posto što je izvrsno, istaknuo je ministar.

Pulski je gradonačelnik naveo da su tome zaslužne velike manifestacije i festivali, poput Svjetlećih divova koji su predstavljeni ove godine te Outlooka i Dimensionsa po kojima je Pula sve prepoznatljivima te je 3. destinacija u Hrvatskoj po broju posjeta na tražilici Google.

Inače, u prvom polugodištu zabilježeno je 3,9 milijuna dolazaka i 15,9 milijuna noćenja, dobro su radile sve hrvatske regije osim Šibensko-kninske, koja ima blagi pad turističkog prometa. Najbolje rezultate bilježe Istra, Zadarska i Ličko-senjska županija. Što se tiče tržišta s kojih dolaze turisti, ministar je naglasio da su lošiji promet u odnosu na lani u dosadašnjem dijelu godine imali samo Rusi, Nizozemci i Česi. Što se tiče Rusije, koja bilježi pad od dvadesetak posto, kazao je da razlog tome nisu vize, već je problem u gospodarskoj situaciji u toj zemlji te da sve druge europske zemlje imaju sličan problem.

Značajno bolji turistički promet, pohvalio se, i to za čak 10 posto pokazali su Talijani koji se očito ove godine vraćaju na Jadran, a za sedam posto bolji su i Austrijanci te Britanci. U plusu je i hrvatsko najznačajnije emitivno tržište - Njemačka.

Što se tiče slabijeg turističkog prometa i bukinga za početak srpnja, pa tako i u Istri gdje su hotelijeri naveliko krenuli u akcije, veli da bi taj problem trebao riješiti novi koncept poticanja pred i posezone, takozvani PPS. Javni poziv za odabir destinacija u tom programu putem kojeg će se posebno promovirati 10 do 15 destinacija u Hrvatskoj u pred i posezoni proteklog je tjedna objavila Hrvatska turistička zajednica. S primjenom se počinje već ove jeseni, iako se očekivalo da će se s aktivnostima početi i ranije.

Zadovoljan je i kretanjima prihoda u prvih pet mjeseci, kada je ostvareno 8,14 milijardi kuna. Smatra da na to nije utjecala samo prošlogodišnja fiskalizacija čiji su se konkretniji rezultati posebno vidjeli u lanjskom drugom polugodištu. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter