Lorencin: Planira se podići boravišna pristojba

Ministar turizma Darko Lorencin (N. LAZAREVIĆ)
Ministar turizma Darko Lorencin (N. LAZAREVIĆ)

Ministar turizma Darko Lorencin izjavio je danas u Vrhu na otoku Krku kako će se novim zakonom o turističkim zajednicama promijeniti model financiranja turističkih zajednica, a planira se i podići boravišna pristojba koja će biti značajniji izvor prihoda za uspostavljanje destinacijske menadžment organizacije (DMO), posebice na lokalnoj i regionalnoj razini.

Hrvatska ima jednu od najnižih boravišnih pristojba na Mediteranu, a riječ je o namjenskom i korisnom prihodu za promidžbu i za razvoj proizvoda, izjavio je Lorencin nakon sastanka s direktorima turističkih zajednica i gospodarstvenicima Kvarnera.

Najavio je kako bi Ministarstvo do kraja mjeseca moglo izići s prijedlogom povećanja boravišne pristojbe.

Ministar je s turističkim djelatnicima Kvarnera razgovarao o izradi zakona o turističkim zajednicama te o ulaganjima u turistički sektor Primorsko-goranske županije.

Razmišljamo kako, možda već ove jeseni, a svakako sljedeće godine, ući u destinacijski menadžment, da više ne gledamo u kalendare i prognoze, nego da upravljamo u punom smislu riječi s našim destinacijama, naglasio je Lorencin.

Rekao je da će novi zakon o turističkim zajednicama sadržavati model kojim će se stimulirati udruživanje turističkih zajednica, po marketinškoj osnovi, po zajedničkom proizvodu ili ako same zaključe da im to koristi.

Govoreći o uspostavi destinacijskog menadžmenta, Lorencin je uz ostalo istaknuo i prilagodbu financijskog modela, odnosno decentralizaciju jednog dijela novca s nacionalne na županijsku razinu.

Od sadašnjeg modela raspodjele, dodatnih pet posto se s državne razina skida u korist župnijske razine, rekao je dodavši da će i podjela rada biti puno jasnija i preciznija, na svim razinama.

Prihodi županijskih turističkih zajednica će doživjeti lijepi poticaj, jer će im ukupni prihodi narasti za 40 posto, budući da će umjesto 10 posto prihoda od boravišne pristojbe i članarine dobivati 15 posto, a do kraja mjeseca će se korigirati i boravišne pristojbe, pojasnio je.

Na upit o novom natječaju za direktora glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Lorencin je rekao da je tekst natječaja ostao isti te da do 4. srpnja poziva sve da se, po važećim propozicijama, jave.

Na pitanje zašto kandidati na prvom natječjaju nisu bili dobri, rekao je da je Turističko vijeće HTZ-a tako odlučilo, da broj kandidata za takvo radno mjesto treba biti veći te da se traži profesionalac koji će ostvarivati ciljeve i snažno promovirati Hrvatsku.

Govoreći o očekivanjma od ovogodišnje turističke sezone, Lorencin je kazao da sada imamo značajniji posjet turista i da bi predsezona trebala biti u blagom porastu. Svibanj je bio nešto slabiji, ali generalno stanje se za sada pokazuje dobrim, uz najavu dobrog rujna, čak i listopada, dodao je.

Na upit o otpuštanju stalno zaposlenih i zapošljavanju sezonaca u turističkom sektoru, primjerice u opatijskim Liburnia Riviera Hotelima, Lorencin je rekao da za to postoje sindikati. Destinacija poput Opatije treba ima cjelogodišnju sezonu, smatra ministar, koji se zalaže za fleksibilnost zakona o radu, koji bi omogućio poslodavcu da zadovoljnije zapošljava nego otpušta. Jer, ako se posao razvija, svima su zajamčena radna mjesta. Nažalost, u politike pojedinih poduzeća se ne mogu uplitati, rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter