Lorencin oslobođen krivnje za smrt Nebojše Šverka

Nesreća se dogodila u utokampu Kažela, 50-ak metara od obale, na dubini od 3-4 metra
Nesreća se dogodila u utokampu Kažela, 50-ak metara od obale, na dubini od 3-4 metra

Nepravomoćnom presudom sutkinje Općinskog suda u Puli Vere Glasnović Gjoni, 60-godišnji instruktor ronjena Lucio Lorencin iz Medulina oslobođen je optužbe da je 22. svibnja 2009. godine tijekom tečaja ronjenja u autokampu Kažela u Medulinu iz nehaja prouzročio smrt 43-godišnjeg Nebojše Šverka, tadašnjeg pročelnika područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Istri.

Općinsko državno odvjetništvo u Puli teretilo je Lorencina da je tog dana između 13 i 14 sati kao ronilački instruktor, voditelj ronjenja i predsjednik udruge Ronilački klub Centar Medulin sa sjedištem u Medulinu, u moru u autokampu Kažela, 50-ak metara od obale, na dubini od 3-4 metra provodio tečaj ronjenja protivno Pravilniku o obavljanju podvodnih aktivnosti i Standardima hrvatske ronilačke škole prema standardima i preporukama CMAS-a.

Po optužnici, dok je s četiri polaznice tijekom pola sata provodio vježbe, voditelj tečaja nije osobno stalno i izravno nadzirao kretanje Šverka, iako je bio svjestan da može doći do njegovog odvajanja od ostatka grupe i opasnosti po njegov život budući da se radilo o osobi prekomjerne tjelesne težine u dobi od 43 godine koja se prvi put uputila u plivanje s ronilačkom opremom.

Šverko se, po stavu državnog odvjetništva izraženom u optužnici, zbog Lorencinovog nenadzora odvojio od grupe te je došlo do njegovog utapanja odnosno smrti u moru.

U objašnjenju presude sutkinja je istaknula i da treba obratiti pažnju i na to da se tragedija nije dogodila prilikom izvođenja vježbi zarona jer on (Šverko, op.a.) uopće nije došao na red za zaron.

Nadalje, piše u presudi, "nije utvrđeno je li utapanje posljedica neke nesmotrenosti oštećenika ili pak okolnosti da je, na nesreću, doživio infarkt".

Naime, vještak sudske medicine dr. Ilija Kučinar koji je saslušan na raspravi, dopušta mogućnost da je do utapanja Šverka došlo nakon što je pretrpio infarkt. Stoga je sud utvrdio da se očigledno radilo o nesretnom slučaju koji Lorencin ni na koji način nije mogao spriječiti. (piše M. KOŠTA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter