Lorencin: Očekujem dobar turistički kolovoz i rujan

(Jelena PREKALJ/ Glas Istre)
(Jelena PREKALJ/ Glas Istre)

Iako je Istra u dosadašnjem dijelu sezone podbacila, i to posebice u srpnju, ministar turizma Darko Lorencin to jučer u Novigradu, jednom od rijetkih istarskih odredišta koje je u plusu,  za njegova službena posjeta ovom gradu nije htio komentirati. Kazao je tek da treba pričekati kraj srpnja da bi se dala ocjena dosadašnjeg dijela sezone. Tek se osvrnuo na sada već stare podatke prvih šest mjeseci.

- Teško je bilo što uspoređivati jer ove godine praznici padaju drugačije nego lani i nepovoljno su razmješteni. Manji broj gostiju od prvog do šestog mjeseca u Istri može se pravdati vremenskim prilikama, lošem rasporedu praznika, a i Uskrs je bio iznimno rano. Ujedno, imali smo 45 kišnih dana i poplave u Bavarskoj i Austriju. Istra je na gornjoj granici iskoristivosti i bez daljnjih investicija tu neće biti pomaka, kazao je ministar.

Što se tiče podbačaja Rusa, kaže da tu nije samo razlog uvođenje viza koje se po njemu izdaju brzo, već i da se u toj zemlji dešava preslagivanje turističkog tržišta. Ovakve rezultate na smatra svojim neuspjehom.

- U konačnici u prvih šest mjeseci na razini Hrvatske imamo rast u odnosu na proteklu sezonu. Stalno govorimo da ćemo biti zadovoljni ako postignemo fizičke obime na razni lanjskih, a ukoliko bude tri posto rast prihoda u odnosu na prošlu godinu, bit ćemo biti zadovoljni, rekao je Lorencin.

S direktoricom Lagune Novigrad Zrinkom Bokulić, novigradskim gradonačelnikom Anteom Milosom te predstavnicima Kamping udruženja Hrvatske u hotelu Maestral te kampu Sirena razgovarao je i o sezoni u kampovima, ali i problematici turističkog zemljišta koje i nakon tri godina od donošenja zakona nije riješeno.

- Kampovi su u Istri malo podbacili u odnosu na hotelski smještaj, ali budući da smo u srcu sezone oni će povući promet. Što se tiče nastavka sezone, buking u kolovozu teče redovito. Još uvijek ima mjesta u objektima tokom kolovoza koji se popunjavaju i vjerujem da će to biti u red. Ono po čemu je ova turistička godina posebna je ultra last minute buking. Također, postoje naznake za jako lijepi rujan, najavio je Lorencin. Što se tiče zakona o turističkom zemljištu, kaže da će se u rujnu znati kakve se izmjene točno očekuju.

Predsjednik KUH-a te član uprave hotelske tvrtke Riviere Adrije iz Poreča Tihomir Nikolaš tvrdi da kampovi ove sezone dobro posluju te da su više-manje na istim rezultatima kao lani.

- Nemamo podatke za sve kampove, ali radimo anketu među 54 posto svih kampova u Hrvatskoj koji čine reprezentativan uzorak. Od početka godine do 22. srpnja zabilježen je rast od 2,4 posto u noćenjima. Najveći je rast ostvaren na Šibeniku i Lošinju, a Istra je negdje na razni prošle godine. Međutim, glavni je izazov sezone tek pred nama, istakao je Nikolaš.

Dodao je i u ime Riviere Adrije da su ove godine u plusu u noćenjima za jedan posto, s time da je najveći rast ostvaren u Rapcu te na Krku. Ujedno bilježe veće prihode u odnosu na lani. Jedino gdje je primijećen pad potražnje su apartmani i all inclusive hoteli. Isto nam kaže i direktorica Lagune Novigrad Zrinka Bokulić. U plusu su od pet posto što se tiče noćenja, a očekuje i više prihode u odnosu na lani.

-Ovu sezonu nikako ne možemo nazvati katastrofalnom jer to apsolutno nije istina. Prošla je godina bila izvan svih kriterija zbog vremena, dužine trajanja i broja gostiju. Takva se sezona dogodi jednom u šest godina. Ovo je jedna standardna sezona. Borimo se uloviti goste koji još uvijek traže smještaj i odredište za odmor i sigurna sam da ćemo u tome uspjeti. Rezultati srpnja idu tome u prilog. Za kolovoz još moramo odraditi bitku, ali ja sam optimist, zaključuje Bokulić. (Barbara BAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter