Lorencin: Nije dobro prodavati zemljište B. rivijere

Darko Lorencin (M. MIJOŠEK)
Darko Lorencin (M. MIJOŠEK)

Medulinac Darko Lorencin preuzeo je novu dužnost u Vladi, mjesto ministra turizma, te na tom mjestu zamijenio drugog Medulinca, Veljka Ostojića, koji je dao ostavku uslijed afere oko kupoprodaje i urbanizacije zemljišta u Balama.

Lorencin, koji je dosad u Ministarstvu gospodarstva bio pomoćnik ministra zadužen za investicije, na novu je funkciju došao kao ministar iz redova IDS-a u vrlo osjetljivom političkom trenutku kada se govorilo da bi IDS mogao izaći iz vladajuće koalicije, iako ga je na tu funkciju predložio sam premijer Zoran Milanović.

- Hoćete li mijenjati smjernice koje je zacrtao Veljko Ostojić?
- Sve se nastavlja kako je započeto. Ono na što ćemo se fokusirati su investicije budući da sama strategija razvoja turizma podrazumijeva kreiranje novih proizvoda, poboljšanje postojećih kapaciteta i gradnju novih. Čeka nas i donošenje četiriju zakonskih rješenja, a bitna komponenta je i EU, odnosno strukturni instrumenti za koje se pripremamo.

- Rekli ste svojedobno da treba revidirati projekt Brijuni rivijera. Što pod time konkretno mislite i što je nedostajalo "starom" projektu? Zašto taj projekt još uvijek stoji?
- Taj projekt stoji zbog neriješenih situacija zbog čega cijela investicijska klima u Hrvatskoj trpi. Agencija za investicije i konkurentnost, koju smo pokrenuli u Ministarstvu gospodarstva dok sam tamo radio, vodi brigu o 80-ak projekata, od čega se oko 60 odnosi na turističke.

Ono što se napravilo protekle godine, sada će početi izlaziti na vidjelo, ostaje nam samo da poradimo na procedurama i protočnosti za realizaciju investicijskih projekata. Vrijeme je novac.

- Hoće li se ići u prodaju dijela zemljišta Brijuni rivijere?
- Smatram da to zemljište nije dobro prodavati. Uvijek sam pobornik toga da se dade u koncesiju na 50, 60 i više godina i da budućim generacijama damo mogućnost i da one jednom odluče što s time.

Moja supruga je zaposlena još u listopadu lani

- Mediji se bave s dva slučaja koja vas se dotiču u negativnom kontekstu - tri stambena kredita te nedavno zapošljavanje Vaše supruge u državnoj tvrtki Croatia banka nakon što ste preuzeli ministarstvu dužnost. Kako to komentirate? Jeste li pomogli supruzi pri zapošljavanju?

- Normalno je da sam s dolaskom na ministarsku funkciju postao interesantan medijima i javnosti. O kreditima je već sve rečeno, a što se posla moje supruge tiče, moram istaknuti da je u javnost izašla netočna i neprovjerena informacija. Moja je supruga zaposlena u Croatia banci temeljem javnog natječaja koji se održao u listopadu 2012. godine, što je puno prije mog imenovanja. Putem tog javnog natječaja zaposlene su ukupno tri osobe, među njima, i moja supruga. Zaposlena je na određeno vrijeme, kao zamjena za osobu na porodiljnom dopustu. (B. BAN)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter