Lorencin: Izmjene Statuta zbog demokratizacije IDS-a

Ista meta, isto rastojanje - ustvrdio je Damir Kajin
Ista meta, isto rastojanje - ustvrdio je Damir Kajin

- Unutarstranački odnosi bili su tema Savjeta IDS-a. Jednoglasno smo donijeli odluku da se ide u neke izmjene Statuta. Za to će biti formirano posebno tijelo. Razgovaralo se i o posljednjim zbivanjima vezanim za Damira Kajina. Dogovorili smo se da sve buduće nedoumice i nesuglasice rješavamo isključivo na tijelima stranke što je podržao i Kajin, rekao je Darko Lorencin, predsjednik Savjeta IDS-a u ponedjeljak oko 23 sata, nakon gotovo četiri sata rada. Tome je prethodila sjednica predsjedništva na kojoj očekivano nije bilo predsjednika IDS-a Ivan Jakovčića, ali nije se pojavio niti potpredsjednik stranke Damir Kajin.

Na pitanje jesu li najavljene promjene Statuta upravo u smjeru demokratizacije stranke, na čemu je Kajin inzistirao kako u IDS-u tako i van stranke, Lorencin je rekao da će predsjedništvo formirati radno tijelo za to, a sada se nije detaljno govorilo o kojim bi se promjenama radilo.

-IDS je stranka koja se dinamično mijenja pa samim tim ima potrebe za izmjenom statuta. Svakako da će to ići u prilog daljnjoj demokratizaciji stranke kako bi stranka mogla što to nesmetanije funkcionirati, veli Lorencin. Zanimalo nas je hoće li biti uveden princip jedan čovjek-jedan glas pa da predsjednika stranke biraju svi članovi, Lorencin kaže da je velika vjerojatnost da će i to biti iako je teško prejudicirati stvari. Do kraja rujna je rok da radna skupina za promjene statuta koju će imenovati predsjedništvo počne raditi.

Ustvrdio je da rasprave konstruktivno djeluju na IDS koji je nazvao "dinamično i mladom strankom", i da će se iz ovoga izvući konkretni poučci što će vjeruje rezultirati boljim odnosima te boljim izbornim rezultatom.

Nakon što smo pitali je li bilo govora o TE Plomin 3 na ugljen, Lorencin odgovara da IDS predlaže referendum oko energenta. O tome traži li se referendum za cijelu Istarsku županiju ili samo za Labinštinu, kaže da će se o tome "još voditi polemika".

Što se lokalnih izbora tiče rečeno je da nije bilo govora o mogućim koalicijskim partnerima. Oko aktualnih pitanja oko poljoprivrednog, šumskog i turističkog zemljišta su na Savjetu zauzeti konkretni stavovi.

Lorencin kaže da se nije čuo s Jakovčićem, ali da se njegov povratak očekuje za 15-ak dana.

-Ista meta, isto rastojanje, to je jedino što je rekao inače uvijek blagoglagoljiv Kajin nakon završetka Savjeta IDS-a. Kajin nije htio ni pojasniti te svoje riječi. (Selvina BENIĆ, Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter