Lorencin: Izjava predsjednice loša za turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u intervjuu za američki CNBC, kako prenosi Hina, da hrvatski turizam trpi posljedice zbog vala izbjeglica koji se prelio i u našu zemlju. Prema njezinom mišljenju, izbjeglička kriza negativno je utjecala na turizam u Hrvatskoj zato što »ljudi na to gledaju kao na element nesigurnosti«, premda, dodala je predsjednica Republike, oni prolaze samo kroz mali dio zemlje i to onaj koji nije u sklopu glavnih turističkih zona.

Neugodna situacija 

Ministar turizma Darko Lorencin bio je jučer šokiran kad smo mu prenijeli riječi Kolinde Grabar-Kitarović.

– Gotovo sam bez teksta. Doveden sam kao ministar u neugodnu situaciju da komentiram tvrdnje predsjednice Republike. Od ukupnog broja naših stranih gostiju, svega dva do tri posto otpada da one koji nisu iz Europe, već iz SAD-a i s Dalekog istoka. Međutim, ti su nam gosti vrlo važni baš zbog posezone, a budući da žive daleko od Hrvatske imaju manje informacija što se tu događa i zato je predsjedničina izjava doista jako loša za hrvatski turizam – rekao nam je Lorencin. On ističe da nisu zabilježeni nikakvi negativni efekti na turizam otkako su izbjeglice počele dolaziti u Hrvatsku.

– Mi u rujnu imamo deset posto bolje rezultate u odnosu na isti mjesec prošle godine – pojašnjava Lorencin.

Iz Ministarstva turizma poslali su nam poruku koju su odaslali prema stranim turoperatorima iz udaljenih zemalja, jer iz europskih država nisu im niti stizali upiti s obzirom da su upoznati sa situacijom s izbjeglicama. »Gradovi u Hrvatskoj, turistički kompleksi te hrvatske turističke destinacije i dalje su sigurne i sasvim uobičajeno funkcioniraju. Zbog navedene situacije na određenim graničnim prijalazima promet može biti usporen, ali naši gosti u svakom trenutku pri odlasku iz Hrvatske mogu se sasvim sigurno i bez brige vratiti kući«, navodi se u poruci.

Humanost na djelu

Neda Telišman-Košuta, stručna savjetnica u Institutu za turizam Zagreb ističe kako je potpuno bespredmetno govoriti da je migranstka kriza u Hrvatskoj utjecala na turističku sezonu. 

– Prvo, migrantska kriza pojavila se nakon špice sezone, u posezoni, a drugo – koridori kojima migranti prolaze daleko su od naših primarnih odredišta. No, kad bismo ove dvije činjenice zanemarili, mislim da među našim građanima, ali i turistima, ima jako puno onih koji suosjećaju s migrantima i mislim da je pretjerano reći da migranti izazivaju strah, više se radi o suosjećanju. Štete li migranti hrvatskom turizmu, ovisi o perspektivi. Koliko vidim, rijetko tko podiže žice, a i oni koji se najviše odupiru migrantima, primjerice Englezi, ne čine to iz straha od incidenata, već zbog očuvanja svojih radnih mjesta od jeftine radne snage. Ovo što se događa u Hrvatskoj je humanost i ne vidim zašto bi to štetilo hrvatskom turizmu. Dapače, to u svijetu Hrvatsku može predstaviti kao odgovornu, humanu zemlju koja ima snagu i znanje nositi se s krizom, a to je lijepa slika. (D. CIGLENEČKI, B. SAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter