Lorencin i Flego obišli gradilište Istralandije

Ministar i župan u obilasku gradilišta (J. PREKALJ)
Ministar i župan u obilasku gradilišta (J. PREKALJ)

"Ova kvalitetna atrakcija i novi sadržaj značajno će obogatiti turističku ponudu i produžiti sezonu", komentirao je danas ministar turizma Darko Lorencin, koji je s istarskim županom Valterom Flegom obišao gradilište deset milijuna eura vrijednog projekta vodenog parka "Istralandia" pored Brtonigle, koji će se prostirati na ukupno osam hektara i čija će se vrata otvoriti dogodine u lipnju. Bit će to prvi akvapark u Hrvatskoj, čija je gradnja startala ove godine u travnju nakon ishođenja svih dozvola.

Osim ovog, smještenog uz prometnicu koja iz Novigrada vodi prema Novoj Vasi i Istarskom ipsilonu, čiji je investitor tvrtka Aquapark u vlasništvu porečkog poduzeća Istrakop, ujedno i glavnog izvođača radova, gradi se akvapark Aquacolors, češkog investitora, kod Poreča, a gledajući čitavu Hrvatsku, u pripremi je još jedan vodeni u Dugopolju, naglasio je Lorencin.

- Ovakve investicije nisu važne samo za istarski, nego i za turizam Hrvatske. Posebno mi je drago da će Istra dobiti kvalitetan sadržaj koji će dodatno obogatiti naš ključni proizvod - sunce i more. Obiteljski turizam strateška je odrednica razvoja hrvatskog turizma do 2020., a u ovakvim sadržajima svatko će naći nešto za sebe. Time se bitno povećava kvaliteta destinacije, naš turizam postaje drugačiji, atraktivniji i zanimljiviji te će samim time, uvjeren sam, sigurno neka obitelj puno lakše donijeti odluku za dolazak u Istru, rekao je ministar.

- Ovo neće biti konkurencija ni jednom turističkom sadržaju u Istri, kao ni drugim vodenim parkovima koji će se otvoriti. Svima će dobro doći ovakvo obogaćivanje turističke ponude, jer će to biti i novi razlog dolaska, rekao je Flego.

Višestruke su koristi koje će osjetiti Općina Brtonigla, istaknuo je njen načelnik Doriano Labinjan, naime, dogodine će u akvaparku raditi 80 djelatnika, od kojih 15-ak stalno zaposlenih, pri čemu će prednost kod zapošljavanja imati ljudi s tog područja.

Vlasnik Istrakopa Branko Kovačić rekao je da trenutno na gradilištu radi 120 radnika, od kojih su 90 iz njegove tvrtke, a ostalo kooperanti, dok će ih u idućih sedam mjeseci biti oko 200. Za ostvarenje Istralandije bio je potreban kredit od 50 milijuna kuna, dobiven putem posebne turističke linije HBOR-a, a preko Zagrebačke banke. Izgradnja je započeta u travnju na terenu od 4,1 hektar, a još toliko kane uzeti u zakup od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Njihov vodeni park imat će 5.000 četvornih metara vodenih površina, među kojima i bazen od 2.500 kvadrata s valovima, najveći takve vrste u Europi.

Predviđeni su i drugi bazeni za odrasle i djecu, zabavni i adrenalinski tobogani ukupno dugi gotovo kilometar i pol, amfiteatar za raznolike programe i koncerte, ulazna zgrada s trgovinama i kafićima, središnji ugostiteljski objekt s 500 mjesta i koktel-bar. Istaknuo je da će u prvoj fazi zaposliti 80 ljudi, a u konačnici, u roku od nekoliko godina i nakon reakcija tržišta, plan je 350 zaposlenih. Kovačić očekuje stotinjak tisuća posjetitelja godišnje. (Piše Tanja KOCIJANČIĆ; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter