Lorencin i Dragonja o hrvatsko-slovenskoj suradnji

Ministri Dragonja i Lorencin održali radni sastanak u Grožnjanu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Ministri Dragonja i Lorencin održali radni sastanak u Grožnjanu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Istarskom malvazijom nazdravili su ministar turizma Republike Hrvatske Darko Lorencin i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Metod Dragonja, jučer u Grožnjanu za dobru turističku sezonu.

Na radnom sastanku razgovarali su o suradnji dviju zemalja na području turizma. Razmijenili su podatke o kretanju turista i utvrdili da su ove dvije susjedne zemlje međusobno iznimno važno turističko tržište.

U području turizma, Hrvatska je tradicionalno među najvažnijim emitivnim tržištima Slovenije. U prošloj godini, prema broju dolazaka turista, Hrvati su na četvrtom mjestu iza Italije, Njemačke i Austrije i na šestom mjestu prema broju noćenja, što predstavlja 5 posto svih noćenja. Sloveniju je tako lani posjetilo 118.772 turista iz Hrvatske, što je 4,5 posto više nego u 2012., koji su ostvarili 296.966 noćenja. Još uvijek prevladava više posjeta u prvoj polovici godine, dakle u zimskom razdoblju.

Dobro je poznata činjenica da je Hrvatska najpopularnija turistička destinacija turista iz Slovenije. U 2013. godini, 62 posto slovenskih privatnih putovanja u inozemstvo bilo je ostvareno u Hrvatskoj. Slovenci su hrvatsko drugo emitivno tržište, iza Njemačke. U 2013. godini Hrvatsku je posjetilo 1,1 milijun Slovenaca, što predstavlja rast od 2,3 posto u odnosu na 2012. godinu.

Slovenci su ostvarili 7,6 milijuna noćenja, što je rast od 2,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Najveći broj noćenja slovenskih turista ostvaruje se u kampovima, a gledano prema županijama, slovenskim turistima prvi je izbor upravo Istra. Prema prvim rezultatima sustava turističkih zajednica, u prvih pet mjeseci ove godine, Hrvatsku je posjetilo 203.000 Slovenaca, koji su ostvarili 620.000 noćenja, što je u odnosu na 2013., 12 posto više dolazaka i 5,4 posto više noćenja.

Na nacionalnoj razini u području turizma također postoji vrlo dobra suradnja između Ministarstva gospodarskog razvoja i tehnologije, Direkcije za turizam i Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Hrvatske turističke zajednice. Nacionalne turističke organizacije već provode zajedničku promociju turizma obiju zemalja na dalekim trećim tržištima.

Slovenija i Hrvatska se u tim događajima predstavljaju pod sloganom "Experience Croatia, feel Slovenia" te su do sada organizirali zajedničke aktivnosti u Indiji, Japanu, Izraelu, Kini, Brazilu i Koreji. Do kraja ove godine planira se i zajedničko predstavljanje u Tajvanu (Radionica 23/09/2014) te Japanu (zajednički štand na sajmu JATA od 25. do 29. 9. 2014).

Zajedničke prezentacije ocijenjene su vrlo uspješnima, a u budućnosti snažnija se suradnja posebno planira za tržište Japana i Brazila, koja imaju velik potencijal. Na temelju prethodne uspješne suradnje u području turizma, postoje mnoge opcije: međusobna ulaganja u turizam, ko-ulaganja, mogućnost stvaranja zajedničkih turističkih proizvoda i sudjelovanje obrazovnih institucija u području ugostiteljstva i turizma, prekogranična suradnja i stvaranje zajedničkih projekata sufinanciranih od strane ERDF.

Ministar turizma Darko Lorencin pozvao je slovenske turiste da dođu u Hrvatsku i to ne samo tijekom ljetnih mjeseci, već i na kraće vikend odmore.

- Mi smo zemlja koja je tako blizu, a imamo mnogo toga za ponuditi - od vinskih cesta, dobre gastronomije, parkova prirode i nacionalnih parkova, radimo na razvoju biciklističkih staza i pustolovnog turizma. Privatni i javni sektor u hrvatski turizam ove godine ulažu oko 410 milijuna eura, što znači, da Hrvatska jako puno radi na novim sadržajima, atrakcijama i doživljajima koji privlače turiste. Slovenci su jedni od naših najvjernijih gostiju i raduje me porast koji bilježimo s tog tržišta i ove godine. Vjerujem u pozitivan trend tog rasta i u nastavku sezone, ali i u posezoni, rekao je Lorencin.

Metod Dragonja, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju, istaknuo je da je turizam vrlo važna gospodarska aktivnost u Sloveniji te da se raduje dobroj suradnji s Hrvatskom na tom području.

Postoje brojne mogućnosti za jačanje suradnje na području turizma, posebice u području poticanja ulaganja, suradnje turističkog gospodarstva, prekogranične suradnje, stvaranja zajedničkih  turističkih proizvoda i zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Govoreći o zajedničkim nastupima na novim udaljenim tržištima, Dragonja je istaknuo da imaju veliki problem s viznom politikom, te će trebati omogućiti djelotvornije izdavanje viza.

Odgovarajući na novinarska pitanja o zajedničkim EU projektima, Dragonja je rekao da je do sada realizirano šesnaest EU projekta za koje je ukupno povučeno oko 12 milijuna eura.

Slovenska strana je predložila da se sljedeći radni sastanak ministara nadležnih za turizam organizira prije zimske turističke sezone u Sloveniji te je pozvao ministra Lorencina na Bled na Strateški forum koji će se u rujnu ove godine održati na temu turizma. Radni susret u Grožnjanu zaokružen je mini boćarskim turnirom, a boćarski sraz hrvatskog i slovenskog ministarstva završio je - neriješeno. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter