Lorencin: Hrvatske restorane u Michelinov vodič

Darko Lorencin (M. MIJOŠEK)
Darko Lorencin (M. MIJOŠEK)

Ministar turizma Darko Lorencin boravi u Francuskoj gdje je razgovarao s predstavnicima francuskih institucija i tvrtki o razvoju turizma u Hrvatskoj te o dosadašnjoj suradnji dviju zemalja i mogućim investicijama, priopćuju iz Ministarstva turizma.

Lorencin se u gradu Cognacu susreo s gradonačelnikom Michelom Gourinchasom, s kojim je razgovarao o razvoju eno-gastro turizma te mogućnostima razvoja cjelogodišnjeg turizam temeljenog na ovom turističkom proizvodu.

- Svakako da je naš dugoročan glavni cilj da hrvatski restorani uđu u crveni Michelinov vodič, na čemu nastavljamo raditi, međutim, brz, komplementaran i razmjerno znatno jednostavniji put k međunarodnoj afirmaciji postojećih komparativnih prednosti hrvatske gourmet scene, je prije svega iskoristiti dobavljivost izvrsnih svježih namirnica koje imamo tijekom cijele godine, proizvodnju kvalitetnih i vrhunskih vina u svim hrvatskim regijama, te mogućnost kreiranja atraktivnih dnevnih ponuda, kao ključnog elementa gourmet proizvoda. To je proizvod čiji razvoj vidimo i na kontinentu i u priobalju te razvojem i financijskim podupiranjem vinskih cesta te kušaonica vina činimo atraktivnim proizvodom za turiste koji dolaze u Hrvatsku. U projektu Hrvatska 365 enogastronomija definirana je kao jedan od ključnih proizvoda na kojima hrvatski turizam može graditi budućnost, posebice u razdoblju pred i posezone - naglasio je ministar Lorencin.

Lorencin se susreo i s predstavnicima Europskog festivala turizma i strategija koji se ove godine po prvi puta održao u Parizu, a sljedeće izdanje ovog festivala održava se u Dubrovniku.

Održao je i sastanak s predstavnicima najvećeg francuskog turoperatora Marmara, koji dosad nije imao Hrvatsku u svojoj ponudi, a u predstojećoj godini planira pokrenuti minimalno jednu ponudu te dovesti dodatnih 11 tisuća francuskih gostiju godišnje. Riječ je o turoperatoru preko kojeg u Francuskoj putuje svaki četvrti Francuz. Također, sastao se s predstavnicima Thomas Cooka, jednog od najvećih turoperatora u Francuskoj, koji planira širenje produkcije u Hrvatskoj.

Ministar se susreo i s Matthiasom Feklom, državnim tajnikom za vanjsku trgovinu, promicanje turizma i Francuze u inozemstvu. Fekl je napomenuo da se Francuzi sve više odlučuju godišnje odmore provesti u Hrvatskoj te da je Michelin u ovoj godini upravo Hrvatsku istaknuo kao odličnu gastronomsku destinaciju. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter