Lorde - suprotnost pop zvijezdama

Lorde (Reuters)
Lorde (Reuters)

Sedamnaest joj je godina, živi s roditeljima, obožava Sylviju Plath, ima dva Grammyja i hit-album o kojem se priča. Ona je Ella Maria Lani Yelich-O'Connor, novozelandska kantautorica hrvatsko-irskog porijekla, poznatija po umjetničkom imenu Lorde. Kći nagrađivane pjesnikinje rodom iz Hrvatske, Sonje Yelich O'Connor i građevinskog inženjera Vica O'Connora, ljubav prema glazbi i glumi iskazivala je od najranijih dana, dok je prvi uspjeh ostvarila 2009. pobjedom u školskom talent showu. S 13 godina počela je pisati pjesme i skladati, a u to je vrijeme potpisala i ugovor s Universalom. U stvaranju glazbe uskoro joj se pridružio autor i producent Joel Little. Nije im trebalo dugo da "kliknu", što potvrđuje i podatak da su u samo tjedan dana rada stvorili tri pjesme, među ostalima i njezin najveći hit "Royals".

Društveni fenomen

Uspjehu mlade glazbene zvijezde umnogome je doprinio i besplatan servis za streaming glazbe Spotify u čiju ju je "ponudu" uvrstio suosnivač Napstera i bivši predsjednik Facebooka Sean Parker.

- Čini mi se da je ona suprotnost današnjoj pop glazbi za jednokratnu upotrebu. Bila je dostupna ljudima koji slušaju Katy Perry, primjerice, ali očito u njezinoj glazbi postoji nešto autentičnije i osobnije. Dobio sam dojam da ona predstavlja povratak pristupu stvaranju pjesama koji u jednoj osobi uključuje izvođača i autora, a opet ima smisla za pisanje nevjerojatno zaraznih melodija, objašnjava Parker.

Njezinu pjesmu "Royals" Spotify je ponudio 19. ožujka prošle godine, a kratko nakon toga uvrštena je u popularnu playlistu Hipster International, što je tada gotovo anonimnu 16-godišnjakinju izbacilo među svjetske zvijezde, dok je samo nekoliko dana kasnije ušla u Viralnu top-listu na kojoj je vrlo uskoro zauzela prvo mjesto, ostavivši iza sebe brojne svjetski poznate glazbene zvijezde.

- Uskoro se pretvorila u društveni fenomen. Korisnici Spotifyja imali su osjećaj da su otkrili nešto zaista posebno i željeli su pjesmu podijeliti s drugima, sa svojim prijateljima na Spotifyju, Facebooku, Twitteru… Proširila se poput požara, kaže direktor sadržaja na Spotifyju Steve Savoca koji je zajedno sa svojom ekipom promovirao Lorde i približio je još većem krugu slušatelja. U lipnju se pjesma počela vrtjeti na američkim radijskim postajama, a već početkom kolovoza Lorde je u New Yorku održala prvi američki koncert.

Velik uspjeh

Dotadašnji uspjeh novozelandske tinejdžerice kulminirao je objavljivanjem njezinog debitantskog albuma "Pure Heroine". Objavljen je u rujnu prošle godine, pola godine nakon EP-a "The Love Club" na kojem je premijerno objavljen njezin hit-singl "Royals". Pjesma koja joj je u nedjelju donijela dvije nagrade Grammy, za pjesmu godine i najbolji pop samostalni nastup, također je dosegnula prvo mjesto na američkoj Billboard Hot 100 ljestvici u prošloj godini, čime je Lorde postala prvom novozelandskom samostalnom glazbenicom koja je imala pjesmu na prvom mjestu glavne top-ljestvice u SAD-u. Osim toga, tim je uspjehom postala i najmlađom glazbenicom koja je dospjela na top- poziciju Billboard Hot 100 od 1987. Prema podacima Spotifyja, "Royals" je prošle godine bila najviše puta podijeljena pjesma novog izvođača u SAD-u.

Cijena uspjeha

Nakon što je proteklog vikenda trijumfirala na dodjeli Grammyja, Lorde se ovih dana vratila kući, a u zračnoj luci u Aucklandu dočekali su je mnogobrojni obožavatelji. O prvim negativnim "nuspojavama" slave odmah je progovorila na Twitteru.

- Znam da uspjeh ima cijenu. Jadno je kad to shvatiš u svojoj malenoj zemlji u kojoj si se prije osjećao sigurno, napisala je.

Iako medijskom pozornošću nije oduševljena, znatiželju obožavatelja nije kritizirala.

- Postoji razlika između pozornosti obožavatelja, koju volim, i konstantnog, često pohotnog zurenja koje je prisutno u ovoj industriji. Počinjem se navikavati na svoj imidž "javne robe", ali me činjenica da se navikavam na to istovremeno straši, poručila je nova glazbena zvijezda.

Sestrinim stopama

Sestrinim koracima uskoro bi možda mogla krenuti i Lordina 15-godišnja India Yelich-O’Connor. Ona je nedavno na Soundcloudu objavila obradu pjesme "Say Something" koju u originalu izvodi američki duo A Great Big World i Christina Aguilera, a njezina je nepretenciozna, ali izvrsna izvedba oduševila sve koji su je čuli.

Prezire glamur

Samoprozvana feministica koja prezire glamur i koju zbog darkerskog stila i čvrstog stava opisuju kao potpunu suprotnost Miley Cyrus, već se izdvojila svojim javno izraženim mišljenjima o slavi i izgledu. Tinejdžerica koja za sebe kaže da nije pjevačica već glazbenica, tako kolegice poput Selene Gomez i već spomenute Miley optužuje da naglašenim seksepilom samo pokušavaju sakriti činjenicu da izvode lošu glazbu.

- Način na koji se odijevam i ponašam mnogim je ljudima zastrašujući. Mislim da se čitava moja karijera može svesti na jednu riječ koju uvijek spominjem na sastancima, a to je - snaga, kaže Lorde. (Ivana KOCIJAN)


Podijeli: Facebook Twiter