Lora Vidović nova pučka pravobraniteljica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lora Vidović nova je pučka pravobraniteljica, odlučio je danas Hrvatski sabor većinom glasova, a u znak prosvjeda što se vladajući oko kandidata za tu dužnost nisu usuglašavali s oporbom, zastupnici HDZ-a, Laburista i HDSSB-a napustili su sabornicu i nisu sudjelovali izboru.

Za Loru Vidović, predstojnicu Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, na tajnom glasovanju bila su 82 zastupnika, dok je njezina protukandidatkinja Ivana Goranić, ravnateljica Pravosudne akademije, dobila jedan glas.

Izboru je prethodila rasprava u kojoj su HDZ i Hrvatski laburisti prozvali vladajuće za izostanak demokratske prakse u proceduri izbora, odnosno samovolju u odlučivanju o tako važnoj osobi koja skrbi o ljudskim pravima.

Davorin Mlakar je u ime HDZ-a vladajuće optužio za "silovanje demokratske procedure", da su svoju samovolju i nedemokratičnost nakon izbora Povjerenstva za sukob interesa i čelnih ljudi na HRT-u sada pokazali i na primjeru pučkog pravobranitelja, opunomoćenika Sabora koji u osmogodišnjem mandatu brine o zaštiti ljudskih prava.

- Izbacili ste konsenzus i parlamentarizam iz parlamentarne procedure. Ako vam oporba ne treba, mi u ovoj farsi nećemo sudjelovati, poručio je i Branko Vukšić u ime Hrvatskih laburista, složivši se s HDZ-om u zahtjevu za odgodom izbora.

Poručio je vladajućima da su iznevjerili svako povjerenje u imenovanju te da umjesto izbora kvalitetnih kadrova ostavljaju sumnje da biraju svoje političke poslušnike.

Igor Dragovan je, međutim, u ime SDP-a podsjetio da je pri izboru pravobranitelja prije osam godina Odbor za Ustav predložio Željka Thura, da bi vladajući na plenarnoj sjednici odgodili glasovanje, a na kraju predložili drugog kandidata. 

- Drago mi je da pozivate na konsenzus. Trudit ćemo se svakodnevno da unaprijedimo dijalog i konsenzus i vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, ali preuzimamo odgovornost i vjerujemo u prijedlog koji smo uputili, a to će ocijeniti birači, rekao je Dragovan.

Nakon prvog neuspjelog pokušaja izbora, Sabor je sredinom prosinca prošle godine raspisao novi natječaj na koji se prijavilo 12 kandidata od kojih su svi udovoljavali uvjetima natječaja.

Odbor za Ustav, kao predlagatelj, obavio je razgovore sa svima njima, a mišljenje o kandidatima dao je i Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina.

Odbor za Ustav je 6. veljače tajnim glasovanjem Saboru predložio da novu pučku pravobraniteljicu izabere između Lore Vidović i Ivane Goranić, unatoč tomu što je Odbor za ljudska i manjinska prava kao najbolje kandidatkinje izdvojio Loru Vidović i Lanu Peto Kujundžić, sutkinju za mladež.

No, to mišljenje nije obvezujuće za Odbor za Ustav. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter